Έκζεμα και Ατοπική Δερματίτιδα
Το όνομα Bepanthol® είναι συνυφασμένο με τη φροντίδα της ευαίσθητης επιδερμίδας. Με αυτή τη νέα κατηγορία προϊόντων η Bepanthol® προχωράει ένα βήμα παραπέρα, παρέχοντας όχι μόνο φροντίδα αλλά και θεραπεία σε προβλήματα υγείας του δέρματος.

Κάντε κλικ στις φωτογραφίες των προϊόντων για περισσότερες λεπτομέρειες.

Τελευταία ανανέωση: October 23, 2018

Bepanthol® Sensiderm Eczema

Η Bepanthol® Sensiderm Eczema είναι μία κρέμα με ειδική σύνθεση, η οποία παρέχει κλινικά αποδεδειγμένη ανακούφιση από τον κνησμό (φαγούρα) και το ερύθημα που μπορεί να προκληθεί από δερματικούς ερεθισμούς όπως έκζεμα/ατοπική δερματίτιδα, έντονη ξηροδερμία, αλλεργικές αντιδράσεις δέρματος.1-2

Το έκζεμα είναι ένας γενικός όρος για το ξηρό και φλεγμονώδες δέρμα, που συχνά προκαλείται από την ατοπική δερματίτιδα αλλά και από άλλες καταστάσεις3.

Η ατοπική δερματίτιδα, η αλλεργική δερματίτιδα και η εξ’ επαφής δερματίτιδα είναι δερματικές ασθένειες που συνοδεύονται από ερύθημα και έντονο κνησμό3.

Ιδιαίτερα στην ατοπική δερματίτιδα, η οποία είναι μια δερματική ασθένεια που εμφανίζεται με μεγάλη συχνότητα σε βρέφη, νήπια και παιδιά, ο κνησμός είναι ιδιαίτερα έντονος και επίμονος, με αποτέλεσμα να επηρεάζει την ποιότητα ζωής του ασθενούς3.

Τι πραγματικά συμβαίνει στο ατοπικό δέρμα, γιατί υπάρχει κνησμός και τι πρέπει να κάνουμε για να τον σταματήσουμε;

Με απλά λόγια, στο ατοπικό δέρμα, ο επιδερμικός φραγμός είναι διαταραγμένος, και παρουσιάζει μειωμένη συνοχή. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τη συνεχή διαδερμική απώλεια νερού, που κάνει το δέρμα να ξηραίνεται, ενώ ταυτόχρονα ερεθιστικοί και αλλεργιογόνοι παράγοντες εισέρχονται στην επιδερμίδα μέσω του «ελαττωματικού» δερματικού φραγμού. Όταν ο εγκέφαλος αντιλαμβάνεται τους «εισβολείς», ενεργοποιεί το μηχανισμό του κνησμού (φαγούρα). Στην ουσία, ο κνησμός είναι το όπλο που έχει ο οργανισμός μας για να απομακρύνει από το δέρμα μας οποιαδήποτε ουσία θεωρεί επικίνδυνη. Το ξύσιμο όμως λόγω του κνησμού ερεθίζει ακόμα περισσότερο τον ήδη διαταραγμένο επιδερμικό φραγμό και αυτό οδηγεί σε μια κατάσταση που είναι γνωστή ως “Φαύλος Κύκλος Κνησμού-Ξυσίματος“4. Προκειμένου λοιπόν να σταματήσουμε τη φαγούρα, πρέπει να επανορθώσουμε το δερματικό φραγμό5.

Σχήμα προσαρμοσμένο από Yosipovitch G, Papoiu ADP. What causes itch in atopic dermatitis? Curr Allergy Asthma Rep. 2008;8:306–311.

Δερματικές καταστάσεις όπως ατοπικό έκζεμα / ατοπική δερματίτιδα, αλλεργικές αντιδράσεις, πολύ έντονη ξηροδερμία δερματίτιδα, κλπ έχουν ως κοινό χαρακτηριστικό το διαταραγμένο επιδερμικό φραγμό και τη φαγούρα, άλλες σε μεγαλύτερο και άλλες σε μικρότερο βαθμό.

Η Bepanthol® Sensiderm Eczema εξαιτίας της ειδικής σύνθεσής της και του μηχανισμού δράσης της, αποκαθιστά τον επιδερμικό φραγμό, αποδεδειγμένα ανακουφίζει από τον κνησμό σε 30 λεπτά από την εφαρμογή, προσφέρει διαρκή ενυδάτωση και ενίσχυση της ανάπλασης της επιδερμίδας1-2.

Σύνθεση και Μηχανισμός Δράσης

Η Bepanthol® Sensiderm Eczema περιέχει1

Η Bepanthol® Sensiderm Eczema παρέχει στο δέρμα λιπίδια παρόμοια με εκείνα της κεράτινης στοιβάδας. Με αυτόν τον τρόπο εξομαλύνει τη δομή των πεταλοειδών λιπιδίων της επιδερμίδας, βελτιώνει την ξηρότητα, και εν συνεχεία τον κνησμό, συμβάλλοντας ουσιαστικά στη βελτίωση της λειτουργίας του επιδερμικού φραγμού κατά τη διάρκεια της θεραπείας της ατοπικής δερματίτιδας1,6,7.

Η προβιταμίνη Β5, ή δεξπανθενόλη, μετά την απορρόφησή της από το δέρμα, μετατρέπεται σε φαρμακολογικά δραστικό παντοθενικό οξύ το οποίο είναι απαραίτητο για τη βιοσύνθεση των λιπιδίων του δέρματος. Με αυτόν τον τρόπο αυξάνεται η ενυδάτωση της κεράτινης στοιβάδας και ελαττώνεται η διαδερμική απώλεια νερού, με αποτέλεσμα το δέρμα να διατηρείται ενυδατωμένο8-11.

Τέλος, η γλυκερίνη συσσωρεύεται σε όλο το πάχος της κεράτινης στιβάδας, δεσμεύοντας και συγκρατώντας το νερό σε αυτή, και με αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζει ενυδάτωση μακράς διάρκειας.12

H Bepanthol® Sensiderm Eczema διακόπτει το φαύλο κύκλο κνησμού-ξυσίματος και επανορθώνει το διαταραγμένο επιδερμικό φραγμό της πάσχουσας επιδερμίδας.1-2

L.GR.MKT.CC.10.2017.0365

1.Οδηγίες χρήσης Bepanthol® Sensiderm Eczema, Bayer 2015. Διαβάστε το Φύλλο Οδηγιών Χρήσης

2. Stettler H. Improved itch relief with new product formulation for topical treatment in patients with mild-to-moderate atopic dermatitis: results from an exploratory trial. Key Opinions in Medicine.2016;11(4):1-7.

3. Darsow U, Wollenberg A, Simon D et al. ETFAD/EADV eczema task force 2009 position paper on diagnosis and treatment of atopic dermatitis. J Eur Acad Dermatol Venereol. 2010;24:317–328.

4. Cork M, Danby S. Skin barrier breakdown: a renaissance in emollient therapy. British Journal of Nursing. 2009;Vol 18, No 14

5. Ellis C et al. Br J Dermatol. International Consensus Conference on Atopic Dermatitis II (ICCAD II): clinical update and current treatment strategies. 2003;148(Suppl 63):3–10.

6. Rawlings AV. Trends in stratum corneum research and the management of dry skin conditions. Int J Cosmet Sci. 2003; 25(1-2):63-95.

7. Proksch E, Bradner MJ, Jensen JM. The skin: an indispensable barrier. Experimental Dermatology. 2008;17:1063-1072

8. Abiko Y, Tomikaw M, Shimizu M. Enzymatic conversion of pantothenylalcohol to pantothenic acid. J Vitaminology.1969;15: 59-69.

9. Gehring W, Gloor M. Effect of topically applied dexpanthenol on epidermal barrier function and stratum corneum hydration. Arzneimittelforschung. 2000 Jul;50(7):659-63.

10. Ebner F, Heller A, Rippke F, Tausch I. Topical use of dexpanthenol in skin disorders. Am J Clin Dermatol. 2002; 3(6): 427-433.

11. Proksch E, Nissen HP. Dexpanthenol enhances skin barrier repair and reduces inflammation after sodium lauryl sulphate-induced irritation. Journal of Dermatological Treatment. 2002;13:173-178.

12. Fluhr JW, Darlenski R, Surber C. Glycerol and the skin: holistic approach to its origin and functions. British Journal of Dermatology. 2008;159(1):23-34.

13.Yosipovitch G, Papoiu ADP. What causes itch in atopic dermatitis? Curr Allergy Asthma Rep. 2008;8:306–311.