Grandpa, son and grandson playing in the ocean

Στον ήλιο με χημικά ή με φυσικά φίλτρα;

Πολλά λέγονται για την αντηλιακή προστασία και τα φίλτρα, φυσικά ή χημικά, που μας την παρέχουν. Σε τι υπερέχουν τα μεν ως προς τα δε και ποια δημιουργούν τα λιγότερα προβλήματα; Και ποια είναι η ιδανική λύση για τον τύπο της επιδερμίδας μας;

Τα χημικά (οργανικά) φίλτρα

Τι είναι;

Χημικά φωτοπροστατευτικά μόρια με βάση τον άνθρακα τα οποία συνδυάζονται για να προσφέρουν προστασία ευρέος φάσματος (από τις μικρού μήκους κύματος UVB και τις μεγάλου μήκους κύματος UVA).

Τι κάνουν;

Μέσω μιας χημικής αντίδρασης, απορροφούν ορισμένα μήκη κύματος του φάσματος UV, μετατρέπουν την υπεριώδη ακτινοβολία σε υπέρυθρη (χαμηλότερης ενέργειας) και στη συνέχεια την απελευθερώνουν σαν θερμότητα, εμποδίζοντας έτσι τις ακτίνες UV να εισχωρήσουν βαθύτερα στο δέρμα.

Τα υπέρ:

 • Τα περισσότερα χημικά φίλτρα είναι φωτοσταθερά, δηλαδή δεν αποδυναμώνονται από την ηλιακή ακτινοβολία.
 • Έχουν λεπτόρρευστη σύσταση, με αποτέλεσμα να απλώνονται εύκολα στην επιδερμίδα
 • Η σύστασή τους επιτρέπει να προστεθούν στη φόρμουλα του αντηλιακού ενυδατικά, αντιοξειδωτικά και αντιγηραντικά συστατικά.

Τα κατά:

 • Για να δράσουν αποτελεσματικά πρέπει να μεσολαβήσουν 20 λεπτά από την εφαρμογή μέχρι την έκθεσή μας στον ήλιο.
 • Λόγω της παρουσίας πολλών συστατικών στα χημικά φίλτρα ευρέος φάσματος, ενδέχεται να προκαλέσουν ερεθισμό ή φωτοευαισθησία σε ευαίσθητες, μη ανεκτικές ή με διαταραγμένο προστατευτικό φραγμό επιδερμίδες.
 • Η πιο λεπτόρρευστη σύσταση που έχουν ενδέχεται να έχει ως αποτέλεσμα να «φεύγει» πιο γρήγορα το αντηλιακό με το κολύμπι και το σκούπισμα με την πετσέτα. Η συχνή ανανέωση του αντηλιακού είναι επιβεβλημένη.
 • Ορισμένα από τα χημικά φίλτρα κατηγορούνται ότι ευνοούν την παραγωγή ελευθέρων ριζών στο δέρμα.

Τα φυσικά φίλτρα

Τι είναι;

Τα φυσικά φίλτρα αποτελούνται από ανόργανες ενώσεις συστατικών ορυκτής προέλευσης –για το λόγο αυτό αποκαλούνται και ορυκτά φίλτρα- όπως είναι το διοξείδιο του τιτανίου και το οξείδιο του ψευδαργύρου

Πώς δρουν;

Με την εφαρμογή του αντηλιακού προϊόντος, τα φυσικά φίλτρα επικάθονται στην επιφάνεια της επιδερμίδας όπου αντανακλούν ή διαχέουν τις ακτίνες UV σαν μικροσκοπικοί καθρέφτες, εμποδίζοντάς τις να διαπεράσουν στις βαθύτερες στιβάδες του δέρματος.

Τα υπέρ:

 • Προσφέρουν προστασία ευρέος φάσματος τόσο από τις UVB όσο και από τις UVA
 • Προστατεύουν την επιδερμίδα από την πρώτη στιγμή της εφαρμογής τους
 • Έχουν μεγαλύτερη διάρκεια δράσης κατά την άμεση έκθεση της επιδερμίδας στις ακτίνες UV.
 • Είναι φιλικά με το δέρμα, με ιδιαίτερα υψηλή δερματική ανεκτικότητα και σπάνια προκαλούν ερεθισμούς –γι’ αυτό συστήνονται για την προστασία της παιδικής, πολύ ευαίσθητης ή μη ανεκτικής επιδερμίδας.

Τα κατά:

 • Αφήνουν λευκή επίστρωση κατά την εφαρμογή, ιδιαίτερα ορατή στις σταρένιες και μελαχρινές επιδερμίδες, εάν τα μόρια οξειδίου του ψευδαργύρου και διοξειδίου του τιτανίου στη σύνθεση του αντηλιακού δεν έχουν μέγεθος νανοσωματιδίων (15-100 nm).*
 • Εξαιτίας της πυκνόρρευστης υφής τους απλώνονται σχετικά δυσκολότερα από τα αντιηλακά με χημικά φίλτρα.
 • Κάποιες αντιηλιακές συνθέσεις με διοξείδιο του τιτανίου ενδέχεται να προκαλέσουν ακμή).


*Η χρήση νανοσωματιδίων οξειδίου του ψευδαργύρου και διοξειδίου του τιτανίου έχει βελτιώσει θεαματικά την υφή των αντηλιακών με φυσικά φίλτρα. Παρά τη συζήτηση για τυχόν κίνδυνο διαδερμικής απορρόφησή τους, συνεχίζουν να κατατάσσονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την Ασφάλεια των Καταναλωτών στα επιτρεπόμενα συστατικά καλλυντικών, αφού, όπως δείχνουν οι μελέτες, δεν διαπερνούν την κερατίνη στιβάδα.

Γνωρίζατε ότι τα προϊόντα με φυσικά φίλτρα δρουν άμεσα μετά την εφαρμογή;

Διαλέξτε ποιο σας ταιριάζει καλύτερα!

Σήμερα, δεν υπάρχει πλέον λόγος να προβληματιζόμαστε καθώς στις περισσότερες σειρές αντηλιακών νέας τεχνολογίας που έχουν αναπτύξει οι μεγάλες εταιρείες καλλυντικών υπάρχει πληθώρα προϊόντων τόσο με χημικά (οργανικά) φίλτρα όσο και με φυσικά (ορυκτά), για να μπορείτε να βρείτε αυτό που ταιριάζει καλύτερα με τον τύπο και την ευαισθησία της επιδερμίδας σας.

Αλλά μην ξεχνάτε:

Kids playing outside in the sun

Για ορισμένες κατηγορίες, όπως είναι τα βρέφη, ή τα άτομα με ιδιαίτερα ευαίσθητη ή μη ανεκτική σε χημικά φίλτρα επιδερμίδα, είναι καταλληλότερη η επιλογή αντηλιακών με 100% φυσικά (ορυκτά) φίλτρα.

Με περισσότερα από 70 χρόνια εξειδίκευση στη φροντίδα και την προστασία της ευαίσθητης επιδερμίδας, η Bepanthol® αποτελεί ένα από τα πιο αγαπημένα brands για την περιποίηση του δέρματος. Αποστολή της Bepanthol® είναι να δημιουργεί συνεχώς νέα ποιοτικά προϊόντα, με κλινικά αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα, που είναι κατάλληλα για το ευαίσθητο δέρμα.