Η Ατοπική Δερματίτιδα/έκζεμα σε βρέφη και νήπια

Η Ατοπική Δερματίτιδα στα βρέφη και τα νήπια είναι μια πάθηση που διαταράσσει την καθημερινότητα όλης της οικογένειας. Είναι δύσκολο να βλέπετε το παιδί σας να υποφέρει, καθώς ο κνησμός και η δυσφορία που προκαλεί διαταράσσουν τη διάθεση του και τον ύπνο του. Ευτυχώς, υπάρχουν μέτρα που μπορείτε να λάβετε για να σας βοηθήσουν να ανακουφίσετε το παιδί σας.

Μωρό με έκζεμα στον αστράγαλο

Τα συμπτώματα σε βρέφη και νήπια

Η Ατοπική Δερματίτιδα, γνωστή και ως έκζεμα, συνήθως εκδηλώνεται ως ένα ερυθρό, κνησμώδες εξάνθημα και μπορεί να προκαλέσει έντονη ξηροδερμία, ξεφλούδισμα ή ακόμα και σκασίματα στο δέρμα. Στα βρέφη, το έκζεμα αρχίζει συνήθως στο μέτωπο, τα μάγουλα, το πηγούνι ή τους μηρούς, στους πρώτους μήνες μετά τη γέννηση. Σε παιδιά ηλικίας άνω των δύο ετών, εκδηλώνεται συνήθως στις δερματικές πτυχές, όπως στους αγκώνες, πίσω από τα γόνατα και τα αυτιά, καθώς και στους καρπούς, τους αστραγάλους και τα χέρια.

Αιτίες

Η ατοπική δερματίτιδα είναι μια πολύ συνηθισμένη πάθηση του δέρματος, που επηρεάζει έως και το 20% των παιδιών παγκισμίως1. Ακόμα και σήμερα, οι αιτίες της ατοπικής δερματίτιδας είναι άγνωστες, αν και υπάρχουν αρκετοί παράγοντες που πιθανά συμβάλλουν στη δημιουργία της. Το δέρμα των μικρών παιδιών, και ειδικά το δέρμα των μωρών, είναι πιο ευαίσθητο στις περιβαλλοντικές συνθήκες από εκείνο των ενηλίκων. Γι’ αυτό, συχνά οι εξωτερικοί ή περιβαλλοντικοί παράγοντες συμβάλλουν στην εκδήλωση της ατοπικής δερματίτιδας. Ερεθιστικοί παράγοντες, όπως μάλλινα ή συνθετικά υφάσματα καθώς επίσης η υπερβολική ζέστη, τα σαπούνια, ή ακόμα και το σάλιο στο πρόσωπο του μωρού, μπορεί να συμβάλλουν στην εκδήλωσή της. Η κληρονομικότητα είναι επίσης ένας παράγοντας, με τις έρευνες να καταδεικνύουν ότι τα παιδιά είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν ατοπική δερματίτιδα εάν έχουν αδέλφια ή γονείς που πάσχουν από αυτή2. Ένας τρίτος παράγοντας είναι οι αλλεργίες που μπορεί να περιλαμβάνουν τροφικές αλλεργίες ή αλλεργίες που προέρχονται από εξωτερικούς πηγές, όπως κατοικίδια ζώα, σκόνη ή γύρη.

Πώς να αντιμετωπίσετε την Ατοπική Δερματίτιδα στα παιδιά

Πολλές από τις οδηγίες αντιμετώπισης της ατοπικής δερματίτιδας που ισχύουν για τους ενήλικες ισχύουν και για τα βρέφη ή τα νήπια με ατοπική δερματίτιδα. Ωστόσο, επειδή το δέρμα του παιδιού σας είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο, σας συνιστούμε να επισκεφθείτε ένα δερματολόγο ή παιδίατρο, ο οποίος μπορεί να προτείνει την κατάλληλη θεραπεία για να βοηθήσει εσάς και το παιδί σας. Εν τω μεταξύ, υπάρχουν κάποιες γενικές οδηγίες που μπορεί να βρείτε χρήσιμες.
 

Μαμά που πλένει το μωρό της

Το καθημερινό μπάνιο, για λίγα λεπτά, σε ζεστό νερό (προσοχή: ποτέ σε καυτό νερό)  θα σας βοηθήσει να καθαρίσετε το δέρμα του μωρού σας και να αποφύγετε μια πιθανή μόλυνση.3 Αμέσως μετά το μπάνιο, είναι πολύ σημαντικό να ενυδατώσετε το δέρμα και στη συνέχεια να το διατηρήσετε ενυδατωμένο σε όλη τη διάρκεια της ημέρας: τα ενυδατικά προϊόντα, και συγκεκριμένα τα μαλακτικά, μπορούν να μειώσουν τα συμπτώματα της ατοπικής δερματίτιδας, όπως για παράδειγμα να περιορίσουν τον κνησμό4.

Η προσθήκη βρώμης στο μπάνιο του βρέφους ή του νηπίου μπορεί να ανακουφίσει το δέρμα του.

Η πρόληψη κατά του ξυσίματος είναι σημαντική καθώς το ξύσιμο επιδεινώνει την ατοπική δερματίτιδα διότι καταστρέφει την ανώτερη στιβάδα της επιδερμίδας και μπορεί να οδηγήσει σε μόλυνση. Ειδικά τις βραδινές ώρες, τα γάντια μπορούν να βοηθήσουν το μωρό να κοιμηθεί καλύτερα και να αποφύγει τον αυτοτραυματισμό του κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Το καλοκαίρι, μπορείτε να βάλετε την ενυδατική κρέμα του μωρού σας στο ψυγείο για να τη διατηρήσετε δροσερή. Το αίσθημα δροσιάς μπορεί να ανακουφίσει το δέρμα του μωρού σας κατά την εφαρμογή.

Εάν το έκζεμα του μωρού σας είναι σοβαρό, ο γιατρός σας μπορεί να σας συστήσει διάφορες ενυδατικές κρέμες, ή ακόμα και κάποιες τοπικές αγωγές, όπως π.χ. στεροειδείς κρέμες που θα βοηθήσουν την επούλωση του δέρματος του μωρού σας ή αντιβιοτικά για την περίπτωση που υπάρχει μόλυνση.
 

Μαμά με μωρό με έκζεμα στο πρόσωπο

Τέλος, αν μάθετε να αναγνωρίζετε τι ενεργοποιεί την έξαρση του εκζέματος στο μωρό σας, θα μπορείτε να το διαχειριστείτε αποτελεσματικότερα. Μερικές φορές, δεν θα είστε σε θέση να προσδιορίσετε τι προκαλεί την έξαρση, αλλά είναι καλό να γνωρίζετε συγκεκριμένους ερεθιστικούς παράγοντες που ενοχλούν το παιδί σας, όπως η υπερβολική ζέστη ή η χρήση ορισμένων προϊόντων. Οι τροφικές αλλεργίες μπορεί να αποτελούν μέρος του προβλήματος, προτού όμως αποκλείσετε τροφές από το διαιτολόγιο του παιδιού σας είναι απαραίτητο να συμβουλευτείτε έναν αλλεργιολόγο.3

Με περισσότερα από 70 χρόνια εξειδίκευση στη φροντίδα και την προστασία της ευαίσθητης επιδερμίδας, η Bepanthol® αποτελεί ένα από τα πιο αγαπημένα brands για την περιποίηση του δέρματος. Αποστολή της Bepanthol® είναι να δημιουργεί συνεχώς νέα ποιοτικά προϊόντα, με κλινικά αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα, που είναι κατάλληλα για το ευαίσθητο δέρμα.