Grandson and grandpa holding hands

Αφήνοντας το μωρό μου για πρώτη φορά

Ενθουσιασμός. Φόβος. Αβεβαιότητα. Ενοχή. Νοιώθετε ότι πρέπει να αισθάνεστε ένοχη. Ένα μίγμα όλων αυτών των συναισθημάτων; Το να αφήνεις το μωρό σου για πρώτη φορά μπορεί να προκαλέσει μία δίνη συναισθημάτων και δεδομένου του πόσο εξαρτώμενα και εύθραυστα τα αισθανόμαστε, είναι λογικό. Κι όμως, τα μωρά είναι εξαιρετικά ανθεκτικά και ως ανθρώπινα όντα προορίζονται να κοινωνικοποιούνται και να σχηματίζουν δεσμούς και με άλλους ανθρώπους εκτός από τη μητέρα τους.
Όχι πολύ καιρό πριν, ζούσαμε μέσα σε μεγαλύτερες, στενές κοινότητες οικογένειας και φίλων, κι έτσι τα μωρά είχαν συνηθίσει την προσοχή και τη φροντίδα ενός ευρύτερου αριθμού ατόμων. Στην εποχή μας,  στις μικρές οικογενειακές μας μονάδες, μπορεί να φανεί παράλογο να σκεφτούμε το ενδεχόμενο να αφήσουμε το μωρό με κάποιον άλλο. Κι όμως, είναι υγιές και φυσιολογικό να το πράξουμε.

Man working with his hands

Το βασικό πράγμα που πρέπει να αποφασίσετε είναι τι είναι αυτό που σας ταιριάζει. Πολλές μητέρες αφήνουν τα μωρά τους από τον πρώτο μήνα. Άλλες περιμένουν ένα χρόνο. Η ερώτηση που πρέπει να κάνετε είναι: «τι χρειάζομαι και τι είναι σωστό για μένα;» Εάν, για παράδειγμα, έχετε την ανάγκη να βγαίνετε κάθε βράδυ για μια ώρα για περπάτημα για να ανακτήσετε ένα κομμάτι του εαυτού σας, συζητήστε με τον σύντροφό σας το να αφήνετε το μωράκι σας με τον πατέρα του αυτό το διάστημα.  Παρατηρήστε επίσης την ιδιοσυγκρασία και τις ανάγκες του μωρού σας. Σίγουρα θα φτάσετε σε έναν συμβιβασμό κατάλληλο για όλους.

Και τότε αναπόφευκτα, το μυστικό είναι να προγραμματίσετε  Όταν προγραμματίζετε, είναι λιγότερο πιθανό να ξεχάσετε κάτι, κι αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να χαλαρώσετε και να απολαύσετε το χρόνο με τον εαυτό σας.

Με ποιον θα αφήσετε το μωρό; Με κάποιον από την οικογένεια, με φίλους, με baby-sitter; Κατά κάποιο τρόπο, είναι ευκολότερο με μία εξειδικευμένη baby-sitter. Μπορείτε να δώσετε αυστηρές οδηγίες χωρίς να φοβάστε «ότι εισχωρείτε σε πιο έμπειρα χωράφια» . Κι όμως η οικογένειά σας ή οι στενοί σας φίλοι θα είναι το φυσικό σας λιμάνι. Όσο δύσκολο κι αν είναι, ορίστε μαζί τους επίσης τις προσδοκίες και τα όριά σας. Στο κάτω-κάτω, πρόκειται για το δικό σας παιδί.

Σκεφτείτε διεξοδικά το σενάριο. Πόσες ώρες θα λείψετε; Τι φαγητό ή πόσα μπουκάλια γάλα (μητρικό ή σε σκόνη) θα πρέπει να προετοιμάσετε; Τα πάντα είναι προφανή για σας - πού είναι το καταπραϋντικό για τους κολικούς του, ποιό είναι το αγαπημένο του παιχνίδι που το καθησυχάζει, πού είναι το πορτ-μπεμπέ του. Για κάποιον όμως που δεν είναι μέλος του νοικοκυριού σας, όλα αυτά είναι καινούργια. Όσο καλύτερα είστε σε θέση να προετοιμάσετε λεπτομερώς το άτομο που θα φροντίζει το μωρό σας, τόσο πιο ομαλά θα κυλίσει ο χρόνος μακριά του.

Μερικά πρακτικά ζητήματα: Πού είναι οι αριθμοί έκτακτης ανάγκης; Καλύτερα να  ετοιμάσετε μια λίστα και να την βάλετε στο ψυγείο. Αν πάτε κινηματογράφο, τότε καλό είναι να βάλετε το τηλέφωνό σας σε δόνηση, ώστε να μπορούν να επικοινωνήσουν μαζί σας σε περίπτωση ανάγκης.

Μην προγραμματίζετε μόνο για το μωρό.   Σκεφτείτε και τον εαυτό σας. Θα χρειαστείτε επιπλέον βοήθεια το πρωί μετά την βραδινή σας έξοδο; Αν βγείτε το απόγευμα την ώρα που συνήθως μαγειρεύετε για το δείπνο, θα παραγγείλετε απ' έξω, ώστε να μην πρέπει να κάνετε αγώνα δρόμου μετά;

Τώρα πάρτε μια βαθιά αναπνοή, λύστε τα μαλλιά σας και πηγαίνετε να απολαύσετε το χρόνο σας εκτός σπιτιού! Και οι δύο ξέρουμε ότι το έχετε κερδίσει με την αξία σας.

Με περισσότερα από 70 χρόνια εξειδίκευση στη φροντίδα και την προστασία της ευαίσθητης επιδερμίδας, η Bepanthol® αποτελεί ένα από τα πιο αγαπημένα brands για την περιποίηση του δέρματος. Αποστολή της Bepanthol® είναι να δημιουργεί συνεχώς νέα ποιοτικά προϊόντα, με κλινικά αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα, που είναι κατάλληλα για το ευαίσθητο δέρμα.