Grandson and grandpa holding hands

Ενσωματώνοντας το μωρό στην ζωή σας

Μια από τις πεποιθήσεις που πολλοί άνθρωποι έχουν, είναι ότι τα νεογέννητα κοιμούνται όλη την ώρα, αφήνοντάς σου ελεύθερο χρόνο να κάνεις πολλά άλλα πράγματα. Νομίζουν ότι όχι μόνο θα έχουν τη δυνατότητα να ξεκαθαρίσουν όλα τα χαρτιά τους και να τακτοποιήσουν τις φωτογραφίες τους, αλλά κι ότι θα υπάρχει ακόμη και χρόνος για να μάθουν μια νέα γλώσσα. Μετά, αποκτούν ένα μωρό και ξαφνικά συνειδητοποιούν ότι δεν έχουν καθόλου χρόνο. «Πότε θα μπορέσω να κάνω ένα ντους;» μουρμουρίζουν. «Με το ζόρι βρίσκω χρόνο να πάω στην τουαλέτα».

Τα μωρά δεν έχουν την αίσθηση της τάξης ή του χρόνου

Τα μωρά δεν έχουν την αίσθηση της τάξης ή του χρόνου, απλώς προσαρμόζονται στο γεγονός ότι το ωραίο ζεστό υγρό περιβάλλον στο οποίο είχαν βολευτεί, δεν υπάρχει πια. Είτε 4.00 το απόγευμα, είτε 2.00 το πρωί, είναι το ίδιο γι' αυτά. Αυτό μπορεί να εξαντλήσει ακόμα πιο πολύ τις καημένες τις μαμάδες, οι οποίες δεν έχουν αναρρώσει ακόμα πλήρως από το τοκετό. Νιώθουν μόνα τους και πανικοβάλλονται. Επιθυμούν κάποιο είδος τάξης ως τρόπο να αποκριθούν στον κόσμο γύρω τους. Τα πολυάριθμα εγχειρίδια που δίνουν οδηγίες σχετικά με το πώς μπορείτε να βάλετε το μωρό σας σε ένα πειθαρχημένο πρόγραμμα, ασφαλώς δίνουν συμβουλές και γι’ αυτό το θέμα. Αν σας βοηθάει, ακολουθήστε τις χωρίς δισταγμό, αλλά ούτως ή άλλως, τελικά όλα τα μωρά περπατούν, μιλούν και πηγαίνουν στην τουαλέτα μόνα τους, ανεξάρτητα από το αν ακολουθήσατε ένα πρόγραμμα ή όχι. Το σημαντικό είναι να βρείτε έναν τρόπο που να σας κάνει να αισθάνεστε εσείς άνετα.

Τα βρέφη μεταφέρονται εξαιρετικά εύκολα. Έχουν επίσης την τάση να κοιμούνται παντού, κάτι που δε βοηθά όταν επισκέπτεστε την οικογένειά σας που περιμένει με λαχτάρα ένα χαμόγελο από το μωρό, αλλά είναι εξαιρετικά βολικό αν θέλετε να βγείτε έξω να συναντήσετε τους φίλους σας σε ένα καφέ ή να δειπνήσετε. Κι όμως μερικές νέες μαμάδες αρνούνται κάθε είδους κοινωνικής συναναστροφής, επειδή δε συμφωνεί πάντα με την ώρα που πρέπει να φάει το μωρό ή με την ώρα του ύπνου του. Το εγχειρίδιο δηλώνει ότι το μωρό πρέπει πάντα να κοιμάται μόνο στο κρεβάτι του στο σπίτι. Εσείς τι πιστεύετε; Όποιος έγραψε το εγχειρίδιο δε γνωρίζει εσάς, τη ζωή σας ή το μωρό σας. Είναι απαραίτητο να έχετε λίγο χρόνο για εσάς. Εάν λαχταράτε λίγη άσκηση, βάλτε το μωρό σας σε ένα καροτσάκι και τρέξτε γύρω από το πάρκο. Ποιος νοιάζεται αν δείχνετε λίγο εκκεντρική; Θα νιώσετε καλύτερα και το μωρό σας θα απολαύσει την πρώτη βόλτα της ζωής του με «τρενάκι».

Βοηθήστε το μωρό σας να προσαρμοστεί στον κόσμο σας

Υπάρχουν κι’ άλλοι τρόποι με τους οποίους μπορείτε να οργανώσετε τη ζωή σας κάνοντας το μωρό σας να προσαρμοστεί στον κόσμο σας:

- Αγοράστε ένα μάρσιπο αγκαλιάς. Κατά προτίμηση ένα που να προσαρμόζεται, έτσι ώστε να μπορείτε να το φοράτε μπροστά και πίσω. Με αυτό τον τρόπο θα είστε σε θέση να κάνετε τις δουλειές σας στο σπίτι, ενώ το μωρό θα χαλαρώνει ήρεμα πάνω σας.

- Πάρτε το μωρό μαζί σας στο μπάνιο και βάλτε το πάνω σε μια κουβέρτα ή σ’ ένα ρηλάξ, ενώ κάνετε μπάνιο και μιλάτε μαζί του. Μπορείτε επίσης να κάνετε μπάνιο μαζί.

- Μην αισθάνεστε ότι πρέπει να ασχολείστε συνέχεια μαζί του. Τα νεογέννητα εκπλήσσονται από τον νέο κόσμο γύρω τους και πολλά μπορεί να περάσουν αρκετά λεπτά κοιτάζοντας έναν κενό τοίχο γοητευμένα. Δεν καταλαβαίνουν ακόμα την έννοια του «ποιοτικού χρόνου» στο παιχνίδι. Είναι γενικά αρκετά ικανοποιημένα ακόμα κι όταν απλά σας βλέπουν κοντά τους.

- Μην αισθάνεστε ότι πρέπει να κάνετε όλες τις δουλειές ενώ κοιμούνται. Όταν κοιμούνται, ιδανικά θα πρέπει να κοιμάστε κι εσείς. Βάλτε το μωρό σας στο μάρσιπο ή σε μια καρέκλα όπου μπορεί να σας βλέπει, και μιλάτε μαζί του ενώ κάνετε δουλειές.

- Ζητήστε βοήθεια από φίλους, την οικογένειά σας ή άλλες μαμάδες-φίλες σας να έρθουν και να μείνουν με το μωρό σας εάν χρειάζεστε λίγο χρόνο για τον εαυτό σας. Δεν χρειάζεται να περνάτε κάθε στιγμή με το μωρό σας για να είστε καλή μαμά, όμως χρειάζεστε λίγες στιγμές με τον εαυτό σας για να παραμείνετε μια καλή μαμά.

Με περισσότερα από 70 χρόνια εξειδίκευση στη φροντίδα και την προστασία της ευαίσθητης επιδερμίδας, η Bepanthol® αποτελεί ένα από τα πιο αγαπημένα brands για την περιποίηση του δέρματος. Αποστολή της Bepanthol® είναι να δημιουργεί συνεχώς νέα ποιοτικά προϊόντα, με κλινικά αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα, που είναι κατάλληλα για το ευαίσθητο δέρμα.