Grandson and grandpa holding hands

Ξεκινώντας ξανά την κοινωνική σας ζωή

Αν πρόσφατα αποκτήσατε μωρό, πιθανότατα δεν έχετε βάλει την έντονη κοινωνική ζωή στην κορυφή της λίστας με τα πράγματα που θα πρέπει να κάνετε. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι έχετε εξοικειωθεί περισσότερο με το νυχτικό σας από ό,τι πριν. Η σκέψη του να βγείτε έξω με τον τρόπο που συνηθίζατε, ντυμένες, έτοιμες για ξενύχτι, είναι σαν ένας άλλος κόσμος. Στην παρούσα φάση, δεν μπορείτε καν να φανταστείτε ότι αυτό θα συμβεί ποτέ ξανά και μπορεί να σας κάνει να νιώσετε ότι η κοινωνική σας ζωή, όπως τη γνωρίζατε, τελείωσε για πάντα. Δεν έχει τελειώσει όμως. Θα υπάρξουν νύχτες που θα βγείτε έξω και πάλι και θα τις απολαύσετε ακόμα περισσότερο επειδή τώρα μοιάζουν περισσότερο με ανταμοιβή παρά ως μέρος της κανονικής ζωής.

Εκτός αν είσαστε πολύ τυχερές, είναι μάλλον απίθανο όλος ο στενός σας φιλικός κύκλος να έχει αποκτήσει μωρό την ίδια στιγμή με εσάς. Επομένως, είναι ζωτικής σημασίας να βρείτε άτομα με τα οποία να μπορείτε να έχετε κοινά σημεία συζήτησης. Πολύ συχνά οι νέες μαμάδες που θα γνωρίσετε θα είναι από διαφορετικά κοινωνικά στρώματα, καταγωγές και κουλτούρες. Μπορεί υπό άλλες συνθήκες να μην τις επιλέγατε για παρέα, αλλά έχετε ένα παιδί ως κοινό σημείο και αυτές οι γυναίκες θα μπορούν να ακούσουν όλες τις σκέψεις, τις ανησυχίες και τα συναισθήματά σας. Οι νέες μαμάδες που συναντάτε αυτή την περίοδο, μπορεί να γίνουν καλές φίλες σας ή μπορεί τελικά και να απομακρυνθείτε, αλλά θα σας έχουν βοηθήσει να περάσετε αυτό το ταραχώδες διάστημα.

Καθώς θα μεγαλώνει το παιδί σας, θα είστε περιχαρής που θα μπορείτε να ασχοληθείτε και με άλλα θέματα, αλλά στην αρχή το μωρό σας θα απορροφά όλο το χρόνο σας. Μία μητέρα με την οποία μίλησα, σχολίασε ότι αν είχε ξεκινήσει μια δραστήρια, χρονοβόρα και συναρπαστική νέα δουλειά, οι γύρω της θα την άφηναν ευχαρίστως να μιλήσει γι' αυτήν εκτενώς. Οπότε, γιατί αισθανόταν ότι αγανακτούσαν οι γύρω της όταν ήθελε να μιλήσει για το μωρό της; Ναι, ο κόσμος είναι γεμάτος από γυναίκες που έχουν γεννήσει, αλλά η εμπειρία σας είναι μοναδική και σημαντική για εσάς, γι' αυτό αναζητήστε άτομα με τα οποία μπορείτε να τη μοιραστείτε. Αν είναι δύσκολο στην αρχή να βρείτε ανθρώπους που μπορείτε να μοιραστείτε σε βάθος τις εμπειρίες σας, τότε τα online φόρουμ, οι διαδικτυακοί χώροι ανταλλαγής μηνυμάτων και τα δίκτυα βοήθειας είναι εξαιρετικά μέρη για να μοιραστείτε τις εμπειρίες σας.

Έχω μια φίλη, με την οποία γνωριζόμαστε από παιδιά. Δεν είχε δικά της παιδιά τότε ακόμα και αγνοούσε συστηματικά τις προτάσεις μου να συναντηθούμε τα τελευταία χρόνια. Αυτό είναι ένα από τα πιο δύσκολα πράγματα που πρέπει να αντιμετωπίσετε. Εάν έχετε μπει στον γενναίο νέο κόσμο της μητρότητας, μπορεί να αφήσετε πίσω κάποιους φίλους που δεν έχουν παιδιά και για το λόγο αυτό να αισθάνονται λυπημένοι ή θυμωμένοι, ή απλά να μην ταιριάζει το στυλ ζωής σας αυτή την περίοδο. Καλώς εχόντων των πραγμάτων, η φιλία μπορεί να αντέξει τη νέα κατάσταση, αλλά μπορεί και να είναι πολύ οδυνηρό και για τους φίλους, κι εσείς θα πρέπει να το σεβαστείτε. Συχνά, λανθασμένα υποθέτουν ότι οι μητέρες είναι που απομακρύνονται από μία φίλη χωρίς παιδιά. Στην πραγματικότητα, το να γίνεις μητέρα μπορεί να σε βάλει σε απομόνωση και πολλές μαμάδες αισθάνονται ότι αυτές είναι που έχουν παραγκωνιστεί. Σε ένα σεμινάριο που διοργάνωσα, μια συμμετέχουσα θυμήθηκε πως ένοιωσε όταν κοίταζε φωτογραφίες στο Facebook από γεγονότα στα οποία δεν είχε προσκληθεί. Ένιωσε αποκομμένη, σα να είχε «κροπαριστεί» από τη φωτογραφία. Όταν βλέπετε εικόνες από πρώην φίλους να τριγυρίζουν στα πάρτι, να θυμάστε ότι πρόκειται για ένα προσεκτικά επεξεργασμένο στιγμιότυπο από την ζωή τους.

Οι άνθρωποι που θέλετε να είσαστε μαζί τους αυτή τη στιγμή είναι αυτοί με τους οποίους μπορείτε να είστε ο εαυτός σας και μπορείτε να στηριχθείτε για βοήθεια, κι όχι εκείνοι με τους οποίους πρέπει να φοράτε μάσκα «ότι τα καταφέρνετε». Αυτό ας ελπίσουμε ότι θα περιλαμβάνει παλιούς φίλους, μέλη της οικογένειας και νέους γνωστούς, οι οποίοι θα δημιουργήσουν ένα υπέροχο σύστημα υποστήριξης. Είναι σημαντικό να μην αποκοπείτε εντελώς από τον κόσμο. Εάν η σκέψη μιας νυχτερινής εξόδου σας τρομάζει, ξεκινήστε σιγά-σιγά. Κανονίστε ένα μεσημεριανό φαγητό ή ένα απογευματινό τσάι για να συναντήσετε τους φίλους σας χωρίς το μωρό σας. Κάνετε κάτι που θα ήταν δύσκολο να κάνετε με ένα μωρό, όπως μία μεγάλη βόλτα, ένα θέατρο, ή να περιποιηθείτε τον εαυτό σας σε ένα σπα. Μόλις το κάνετε την πρώτη φορά, μετά θα γίνει ευκολότερο. Το μεγαλύτερο εμπόδιο είναι να δώσετε στον εαυτό σας την άδεια να βγει έξω, και να διασκεδάσετε ως ξεχωριστός άνθρωπος.


- Maggie Gordon Walker

Με περισσότερα από 70 χρόνια εξειδίκευση στη φροντίδα και την προστασία της ευαίσθητης επιδερμίδας, η Bepanthol® αποτελεί ένα από τα πιο αγαπημένα brands για την περιποίηση του δέρματος. Αποστολή της Bepanthol® είναι να δημιουργεί συνεχώς νέα ποιοτικά προϊόντα, με κλινικά αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα, που είναι κατάλληλα για το ευαίσθητο δέρμα.