Grandson and grandpa holding hands

Δημιουργώντας δεσμούς  με το μωρό σας

Θα φερθώ γενναία και θα το πω: Δεν δέθηκα αμέσως με το μωρό μου. Είχα περιέργεια γι’ αυτό. Ήθελα να «επιθεωρήσω» τα διάφανα αιχμηρά του νύχια, το γεμάτο από κατάμαυρα μεταξένια μαλλιά κεφαλάκι του και το πώς ακριβώς έκανε αυτά τα περίεργα ρουθουνίσματα. Είχα όμως συγκλονιστεί από ατέρμονη αγάπη; Όχι. Ένιωθα περιέργεια, έκπληξη, ανακούφιση και εξάντληση. Ωστόσο, προσπάθησα πολύ να νοιώσω ότι «δενόμουν» μαζί του, επειδή αισθάνθηκα μια τεράστια αόρατη πίεση να είμαι καλή μητέρα.

Το δέσιμο με το παιδί μας

Το δέσιμο με το παιδί μας είναι μια εμπειρία που δημιουργείται με όλες μας τις αισθήσεις και που μας επιτρέπει να αναπτύξουμε μια αυξημένη αντίληψη του πόσο ευάλωτο είναι. Η απελευθέρωση της ωκυτοκίνης - της ορμόνης που, μεταξύ άλλων, μας κάνει να αναζητούμε στενότερη επαφή - στην κυκλοφορία του αίματός μας κατά τη διάρκεια του τοκετού και της γέννας, βοηθάει σε αυτό.   Μας ενθαρρύνει σε ένα πρωτογενές επίπεδο να εξασφαλίσουμε ότι δίνουμε στο παιδί μας τη ζεστασιά, το φαγητό και τη φροντίδα που χρειάζεται.  Ωστόσο, υπάρχει συχνά τόσο μεγάλη προσδοκία γύρω από το δέσιμο μαζί του, λες και θα μπορούσε να συμβεί μόνο με έναν προκαθορισμένο τρόπο.  Δεν είναι λοιπόν περίεργο για τις νέες μητέρες να αισθανθούν σύγχυση και πίεση.

Μπορεί να φανταζόσασταν το δέσιμο με το παιδί σας όταν νοιώθατε την κοιλιά σας να μεγαλώνει, όταν είδατε το υπερηχογράφημα και ερωτευτήκατε το μωράκι σας που μεγάλωνε. Ωστόσο, αυτό που φανταζόμαστε για κάποιον μπορεί να διαφέρει στην πραγματική ζωή. Μόλις γεννηθεί το παιδί σας, το δέσιμο μαζί του μπορεί να πάρει μια πιο «πρακτική» μορφή λόγω των πολύ πρακτικών καθημερινών αναγκών του όπως το τάισμα, το μπάνιο και να το βάλετε για ύπνο, οπότε μπορεί να φαίνεται ότι δεν υπάρχει αρκετός χρόνος για να προβληματιστείτε για το πώς αισθάνεστε για το παιδί σας. Αυτό μπορεί να σας κάνει να αναρωτηθείτε αν έχετε το «μαγικό μητρικό δεσμό» για το οποίο τόσα έχετε διαβάσει. Όλη αυτή η πρακτική αλληλεπίδραση όμως είναι αυτό ακριβώς που θα σας βοηθήσει να δεθείτε με το παιδί σας.

Όπως σε κάθε σχέση, έτσι και το δέσιμο με το μωρό σας μπορεί να μην είναι άμεσο. Σε αντίθεση με προηγούμενα πρότυπα «σύνδεσης», με τα νεογέννητα το στοιχείο της αμοιβαιότητας δεν θα υπάρχει για μήνες. Τα νεογέννητα δεν είναι σε θέση να αλληλεπιδρούν και να σηματοδοτούν τα λεκτικά και μη λεκτικά "σήματα" στα οποία είμαστε συνηθισμένοι από τα άτομα που είμαστε κοντά, και αυτό μπορεί να είναι εξαντλητικό.

Τρόποι για να συνδεθείτε με το μωρό σας

Ένας τρόπος για να συνδεθείτε με το μωρό σας, όπως σε όλες τις υγιείς σχέσεις, είναι να αναπτύξετε κάποιες ιεροτελεστίες - κάτι που να ανήκει μόνο σε εσάς τους δύο. Θα μπορούσε να είναι το "τελετουργικό" του μπάνιου και του ύπνου ή η βόλτα σας, όταν αγκαλιάζετε το μωρό σας ή του χαμογελάτε. Με τον καιρό θα μάθετε τι σας ταιριάζει καλύτερα.

Μερικές φορές τα συναισθήματα της σύνδεσης με το μωρό δεν εμφανίζονται για μεγάλο χρονικό διάστημα και, σύμφωνα με αναφορές, αυτό συμβαίνει σε μία στις πέντε μητέρες. Εάν συνέχεια αισθάνεστε ένα «μούδιασμα» ή αδιαφορία, είναι σημαντικό να μιλήσετε με το γυναικολόγο ή τη μαία σας για να ζητήσετε υποστήριξη σχετικά με το πώς αισθάνεστε. Το πιο σημαντικό είναι να παραμείνετε ασφαλείς. Η μητρότητα είναι ένα σύνθετο συναισθηματικό και ψυχολογικό ταξίδι και διαφέρει για κάθε γυναίκα.

Οι δεσμοί με το παιδί σας

Οι δεσμοί που θα δημιουργήσετε με το παιδί σας είναι μια δουλειά που διαρκεί μια ζωή. Κάποιοι δεσμοί μπορεί να είναι για συγκεκριμένες φάσεις, όπου θα αναπτυχθούν και μετά θα λυθούν, όπως για παράδειγμα ο θηλασμός, ενώ άλλοι μπορεί να κρατήσουν μια ζωή, όπως το διάβασμα ή ο αθλητισμός. Υπενθυμίστε στον εαυτό σας ότι αυτή είναι μια διαδικασία παρά μια τελική μοναδική στιγμή.

 

Με περισσότερα από 70 χρόνια εξειδίκευση στη φροντίδα και την προστασία της ευαίσθητης επιδερμίδας, η Bepanthol® αποτελεί ένα από τα πιο αγαπημένα brands για την περιποίηση του δέρματος. Αποστολή της Bepanthol® είναι να δημιουργεί συνεχώς νέα ποιοτικά προϊόντα, με κλινικά αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα, που είναι κατάλληλα για το ευαίσθητο δέρμα.