Grandson and grandpa holding hands

Φροντίζοντας το στήθος σας

Το στήθος σας χρειάζεται επιπλέον φροντίδα όταν θηλάζετε, ειδικά τις πρώτες μέρες και εβδομάδες που ακόμα προσαρμόζεστε.

Ο θηλασμός δεν είναι πάντα ομαλός τις πρώτες μέρες – μπορεί να τρέχει γάλα από το στήθος σας μεταξύ των θηλασμών, οι θηλές σας μπορεί να παρουσιάσουν ερεθισμούς, ενώ υπάρχει ακόμη κι ο κίνδυνος να αποφραχθούν οι γαλακτοφόροι πόροι του στήθους ή να αναπτυχθεί μια λοίμωξη.

Τα περισσότερα από αυτά τα προβλήματα είναι προσωρινά, οπότε απλώς οπλιστείτε με υπομονή. Ακολουθούν μερικές χρήσιμες συμβουλές και προτάσεις για να αντιμετωπίσετε μερικά από τα συνηθέστερα προβλήματα.

Ξεπερνώντας τη συµφορητική διόγκωση µαστού

Ακούγεται τρομακτικό, αλλά είναι απλώς η ιατρική ονομασία για το στήθος σας που αποκτά σούπερ μέγεθος όταν γεμίζει με το πρώτο γάλα - συνήθως λίγες μέρες μετά τη γέννα. Προκαλείται από την αύξηση της ροής του αίματος στο στήθος σας και μπορεί να πρηστεί, να γίνει σκληρό και να πονάει. Αυτό μπορεί επίσης να συμβεί κι αργότερα, αν χάσετε κάποιο θηλασμό και συσσωρευτεί το γάλα.
Το καλό είναι ότι το φαινόμενο αυτό διαρκεί συνήθως μόνο 1-2 μέρες και μπορεί να αντιμετωπιστεί ως εξής:

  • Θηλάζοντας συχνά το μωρό σας όταν το ζητάει. Βεβαιωθείτε ότι έχετε τοποθετήσει σωστά το μωρό σας στη θηλή ώστε να μπορεί να στραγγίξει το στήθος σας από το γάλα.
  • Κάνοντας μασάζ στο στήθος σας ενώ το μωρό σας τρώει: Αυτό θα διευκολύνει τη ροή του γάλακτος και θα ανακουφίσει το πρήξιμο.
  • Τοποθετώντας φρέσκα φύλλα από λάχανο: Αυτή είναι ένα "γιατροσόφι" της λαϊκής παράδοσης χωρίς ωστόσο να υπάρχουν και πολλά αποδεικτικά στοιχεία για την αποτελεσματικότητά του, αλλά η τοποθέτηση κρύων ωμών φύλλων λάχανου στο στήθος δημιουργεί καταπραϋντική αίσθηση και μπορεί να βοηθήσει στην άντληση των υγρών που παράγει το στήθος.
  • Χρησιμοποιώντας θήλαστρο: Εάν το μωρό σας δεν πίνει αρκετό γάλα ώστε να διευκολύνει και την δυσφορία σας, μπορείτε να δοκιμάσετε να χρησιμοποιήσετε ένα θήλαστρο, που μπορείτε να προμηθευτείτε από τα φαρμακεία, για να αντλήσετε το γάλα ή να αντλήσετε γάλα με το χέρι (ζητήστε από τη μαία σας να σας δείξει πώς).
  • Αντιμετωπίζοντας τον πόνο στο στήθος: Εάν πονάτε πολύ και έχετε έντονη δυσφορία επικοινωνήστε με το γιατρό σας πριν πάρετε οποιοδήποτε παυσίπονο.

Αντιμετωπίζοντας τα στήθη που στάζουν

Νιώθετε άβολα όταν είστε σε δημόσιους χώρους και ξαφνικά αισθάνεστε μυρμήγκιασμα στη θηλή σας από το αντανακλαστικό έκκρισης του γάλακτος και το γάλα ναμουσκεύει τη μπλούζα σας - μπορείτε όμως να μάθετε να το χειρίζεστε.

  • Φορέστε τα επιθέματα στήθους μέσα από το σουτιέν θηλασμού: διατίθενται είτε μίας χρήσης είτε επαναχρησιμοποιούμενα και μπορούν να απορροφήσουν το γάλα που αρχίζει να διαρρέει από τις θηλές σας. Να τα αλλάζετε συχνά για να αποφύγετε τον κίνδυνο μόλυνσης.
  • Αποφύγετε να φοράτε στενά, μονόχρωμα μπλουζάκια: Με αυτά οι διαρροές γάλακτος φαίνονται περισσότερο από ότι με τα φαρδιά μπλουζάκια που έχουν σχέδια.
  • Χρησιμοποιήστε προστατευτικά θηλών: Είναι πλαστικά σε σχήμα κέλυφους που μπορείτε να τα αποστειρώσετε και να τα χρησιμοποιήσετε για να συλλέξετε το γάλα που διαρρέει από το ένα στήθος όταν θηλάζετε από το άλλο. Μπορείτε να διατηρήσετε το γάλα που μαζέψατε στο ψυγείο σε ένα αποστειρωμένο μπουκάλι, ή σε μία αποστειρωμένη παγοθήκη και να το καταψύξετε για να το χρησιμοποιήσετε κάποια άλλη στιγμή.
  • Μάθετε το μωρό σας να θηλάζει και από τα δύο στήθη: Εάν το μωρό σας δεν αδειάσει και τα δύο στήθη κατά τη διάρκεια ενός θηλασμού, το γάλα μερικές φορές διαρρέει από το «γεμάτο» στήθος, ανάμεσα στους θηλασμούς. Γι' αυτό προσπαθήστε να ενθαρρύνετε το μωρό σας να θηλάζει και από τα δύο στήθη.
  • Πιέστε τη θηλή σας με το βραχίονά σας για να επιβραδύνετε το αντανακλαστικό έκκρισης του γάλακτος: Μερικές μαμάδες λένε ότι πιέζοντας το βραχίονά τους στο στήθος τους όταν έχουν αυτή την αίσθηση, μπορεί να σταματήσει τη ροή του γάλακτος.

Διερευνήστε γιατί πονάει το στήθος σας

Κανονικά o θηλασμός δεν πρέπει να είναι επώδυνος - όταν αισθάνεστε πόνο είναι συνήθως ένα σημάδι ότι το μωρό σας είτε δεν έχει σωστή θέση όταν θηλάζει, ή έχετε αποφραγμένους γαλακτοφόρους πόρους (μαστίτιδα), είτε έχετε αναπτύξει κάποια βακτηριακή μόλυνση στη θηλή.

Η ιστορία μιας μαμάς

«Τα στήθη μου διογκώθηκαν τέσσερις ημέρες μετά τη γέννα - ήταν τεράστια, κόκκινα και πονούσαν με αποτέλεσμα να ξεσπάω συνέχεια σε κλάματα γιατί ένοιωθα μεγάλη δυσφορία. Κατάφερα να το αντιμετωπίσω με το να ενθαρρύνω το μωρό μου να θηλάζει συχνά, αν και κάποια στιγμή το στήθος μου ήταν τόσο σκληρό που ήταν δύσκολο να βάλω το μωρό στη σωστή θέση. Μαλάκωσα το στήθος μου χρησιμοποιώντας θήλαστρο, και επίσης αντλούσα το γάλα κάνοντας μασάζ με το χέρι όταν έκανα ζεστό μπάνιο ή ντους».

Με περισσότερα από 70 χρόνια εξειδίκευση στη φροντίδα και την προστασία της ευαίσθητης επιδερμίδας, η Bepanthol® αποτελεί ένα από τα πιο αγαπημένα brands για την περιποίηση του δέρματος. Αποστολή της Bepanthol® είναι να δημιουργεί συνεχώς νέα ποιοτικά προϊόντα, με κλινικά αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα, που είναι κατάλληλα για το ευαίσθητο δέρμα.