Grandson and grandpa holding hands

Ο μεταγεννητικός σας έλεγχος

Μην ανησυχείτε – είναι ένας γενικός έλεγχος της κατάστασής σας μετά τη γέννα. 

Δεν υπάρχει συγκεκριμένος χρόνος που θα νιώσετε ξανά “φυσιολογική” – μπορεί να μην έχετε ξεκινήσει ακόμα να κάνετε σεξ, να μην πηγαίνετε ακόμη στο γυμναστήριο, ούτε να φοράτε ξανά τα προ-εγκυμοσύνης ρούχα σας.

Αυτή είναι η ιδανική ευκαιρία, όμως, να κάνετε ερωτήσεις εάν έχετε ανησυχίες – οπότε μη μένετε σιωπηλές εάν υπάρχει κάτι που θέλετε να συζητήσετε. Ό,τι και αν είναι αυτό, από την ακράτεια και την αντιμετώπιση της κόπωσης μέχρι τις ραγάδες και τη επώδυνη σεξουαλική επαφή – να θυμάστε ότι η υγεία σας είναι σημαντική και ο γιατρός σας είναι εδώ να σας βοηθήσει.

Τι να περιμένετε

Ο γιατρός σας θα συζητήσει μαζί σας σχετικά με το πώς τα καταφέρνετε με το μωρό σας, πώς νιώθετε σωματικά και θα ρωτήσει πόσο έχει συνέλθει το σώμα σας μετά τη γέννα. 

Μερικές φορές αυτό περιλαμβάνει και μια κλινική εξέταση – αλλά μόνο εάν αναφέρετε προβλήματα ή ανησυχίες.

Το πόσο θα διαρκέσει ποικίλει ανάλογα με το πόσα έχετε να πείτε – αν όλα είναι καλά, μπορεί να κρατήσει λίγο. Εάν, από την άλλη, παλεύετε με επιλόχεια κατάθλιψη ή κάποιο σωματικό πρόβλημα που συνδέεται με τη γέννα, τότε μπορεί να κρατήσει περισσότερο.

Διαγνωστικές Εξετάσεις και Κλινική Εξέταση

Ο γενικός σκοπός αυτών των εξετάσεων είναι να διαπιστωθεί εάν το σώμα σας αναρρώνει από τον τοκετό, εάν επουλώνεται με τον αναμενόμενο τρόπο και επιστρέφει στη φυσιολογική του κατάσταση. Μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Μπορεί να σας κάνουν εξέταση ούρων για να ελεγχθεί η λειτουργία των νεφρών ή η ύπαρξη λοίμωξης.
 • Θα μετρήσουν την αρτηριακή σας πίεση.
 • Θα ζυγιστείτε και θα σας δοθούν συμβουλές σχετικά με την υγιεινή διατροφή που θα σας βοηθήσει να χάσετε το βάρος της εγκυμοσύνης,  εάν το ζητήσετε.
 • Ο γυναικολόγος σας μπορεί να προβεί σε κολπική εξέταση για να ελέγξει εάν τα τυχόν υπάρχοντα ράμματα έχουν επουλωθεί και ότι οι μύες που χρησιμοποιούνται κατά τον τοκετό έχουν επιστρέψει στη σωστή θέση.
 • Μπορεί επίσης να σας γίνει ένα τεστ Παπανικολάου εάν είναι ο χρόνος που πρέπει να το κάνετε.
 • Εάν κάνατε καισαρική, ο γυναικολόγος σας μπορεί να επιθεωρήσει την ουλή ή ράμματά σας εάν υποβληθήκατε σε επισιοτομή (μια τομή που γίνεται στο περίνεο προκειμένου να διευρύνει τον κόλπο κατά τη διάρκεια του τοκετού).
 • Θα ερωτηθείτε εάν έχετε κολπικές εκκρίσεις και εάν σας ήρθε η πρώτη περίοδος (εάν ακολουθείτε πλήρες πρόγραμμα θηλασμού δε θα σας έχει έρθει ακόμη).
 • Εάν οι εξετάσεις που διεξήχθησαν κατά την εγκυμοσύνη έδειξαν ότι δεν έχετε ανοσία στη ερυθρά (επίσης γνωστή ως Γερμανική ιλαρά), θα σας γίνει μια ένεση για να ενισχύσει την ανοσία σας τώρα.
 • Μπορεί να ερωτηθείτε σχετικά με προβλήματα ελέγχου των λειτουργιών της κύστης ή των εντέρων, κάτι που μπορεί να είναι αρκετά κοινό μετά τη γέννα. Εάν έχετε προβλήματα μη νιώθετε αμήχανα καθώς ο γιατρός σας μπορεί να σας συστήσει φυσιοθεραπεία, να σας συνταγογραφήσει φάρμακα, ή να σας παραπέμψει σε κάποιον ειδικό για επανορθωτική επέμβαση. Οι φυσιοθεραπευτές μπορούν να σας δώσουν ατομική καθοδήγηση σχετικά με τις ασκήσεις που χρειάζονται για να βελτιώσουν τη δύναμη των μυών του πυελικού εδάφους, τις οποίες συνιστούν να κάνετε τακτικά.

Συναισθηματική Ευημερία

 Ο γυναικολόγος σας μπορεί επίσης να σας ρωτήσει πως αισθάνεστε, και αν νιώθετε κουρασμένη, θλιμμένη ή καταβεβλημένη από τις νέες σας ευθύνες, αλλά αν δεν σας ρωτήσει, μη φοβηθείτε να το αναφέρετε. Αυτή είναι μια ευκαιρία να πάρετε βοήθεια εάν παλεύετε με κατάθλιψη.

 • Επιλόχεια κατάθλιψη: Εάν νιώθετε έτοιμη να βάλετε τα κλάματα, αγχωμένη ή θλιμμένη, τώρα είναι η ώρα να ζητήσετε υποστήριξη (εάν δεν το έχετε κάνει ήδη). Η επιλόχεια κατάθλιψη είναι πολύ κοινή αφού προσβάλλει μια στις δέκα νέες μητέρες και δεν είναι κάτι για το οποίο πρέπει να ντρέπεστε. Ο γιατρός σας μπορεί να πιστεύει ότι χρειάζεστε ψυχοθεραπεία ή μια σύντομη θεραπεία με αντικαταθλιπτικά. Ο γυναικολόγος σας μπορεί να σας συστήσει σε έναν ειδικό εάν χρειαστεί. Μερικές φορές, ακόμη και απλά να μιλήσετε με άλλες νέες μαμάδες μπορεί βοηθήσει, οπότε δοκιμάστε να συμμετέχετε σε μια τέτοια ομάδα.  

Σεξ και αντισύλληψη μετά τον τοκετό

 • Σεξ: Δεν υπάρχει συγκεκριμένη σωστή στιγμή για να ξαναρχίσετε να κάνετε σεξ, οπότε μην ανησυχείτε εάν δεν έχει συμβεί ακόμα. Εάν έχει ξαναρχίσει η σεξουαλική σας ζωή όμως, το σεξ δε θα πρέπει να είναι επώδυνο οπότε αναφέρετέ το στον ιατρό σας όταν έχετε την ευκαιρία.  Μπορεί να σας εξετάσει για να ελέγξει ότι όλα είναι εντάξει.
 • Αντισύλληψη: Ο γυναικολόγος σας θα σας ρωτήσει τι αντισύλληψη χρησιμοποιείτε και θα σας συμβουλέψει σχετικά. Να θυμάστε ότι μόλις αρχίσει ξανά η ωορρηξία, μπορεί να μείνετε έγκυος.  Συνεπώς, χρειάζεται προσοχή.  Εάν δε θηλάζετε αποκλειστικά, μπορεί να έχετε ωορρηξία και άρα να συλλάβετε.

Η Ιστορία μιας μαμάς

«Αφού γεννήθηκε ο Oliver αντιμετώπισα πρόβλημα ακράτειας αλλά ντρεπόμουν να το αναφέρω.. Όταν είδα τη γυναικολόγο μου για τον έλεγχο των έξι εβδομάδων όμως, είχα φτάσει στα όριά μου και ήθελα απεγνωσμένα βοήθεια, οπότε βρήκα το θάρρος να το αναφέρω. Ήταν τόσο καλή μαζί μου, μου εξήγησε πόσο συνηθισμένο είναι και με παρέπεμψε σε φυσιοθεραπευτή, ο οποίος μου δίδαξε ασκήσεις τόνωσης των μυών του πυελικού εδάφους που με βοήθησαν πολύ.»

Nicky Johnson, 29, μητέρα του Oliver εννέα μηνών

Με περισσότερα από 70 χρόνια εξειδίκευση στη φροντίδα και την προστασία της ευαίσθητης επιδερμίδας, η Bepanthol® αποτελεί ένα από τα πιο αγαπημένα brands για την περιποίηση του δέρματος. Αποστολή της Bepanthol® είναι να δημιουργεί συνεχώς νέα ποιοτικά προϊόντα, με κλινικά αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα, που είναι κατάλληλα για το ευαίσθητο δέρμα.