Πώς να αντιμετωπίσω το έκζεμα στο πρόσωπό μου;

Η Ατοπική Δερματίτιδα είναι πιο συνηθισμένη σε περιοχές με  λεπτό επιδερμικό φραγμό (δηλαδή περιοχές με πιο λεπτό, άρα, πιο ευάλωτο δέρμα) και γι’ αυτό πολλοί άνθρωποι υποφέρουν από έκζεμα στο πρόσωπο και στο λαιμό.1 Όπως γνωρίζουν όσοι πάσχουν από  ατοπική δερματίτιδα, οι εξάρσεις ή το χρόνιο έκζεμα στο πρόσωπο μπορεί να δυσκολέψουν την καθημερινότητα τους. Υπάρχουν διάφορες θεραπείες που μπορεί να σας συστήσει ο δερματολόγος σας, εάν το έκζεμα στο  πρόσωπο επηρεάζει τη ζωή σας. Αυτές  μπορεί να είναι τοπικές  θεραπείες, όπως κορτικοστεροειδείς κρέμες ή αλοιφές  ή  από του στόματος αγωγές, ή ακόμα και  εναλλακτικές θεραπείες, όπως η φωτοθεραπεία.2 Ωστόσο, υπάρχουν και άλλα πράγματα που μπορείτε να κάνετε παράλληλα στην καθημερινή σας ζωή για να αντιμετωπίσετε το έκζεμα του προσώπου σας.

Περιποίηση του δέρματος

Όπως σίγουρα γνωρίζετε , η ξηροδερμία είναι ένα από τα κύρια συμπτώματα της ατοπικής δερματίτιδας. Όταν το δέρμα σας είναι ξηρό, ο επιδερμικός φραγμός είναι διαταραγμένος, με αποτέλεσμα να εμφανίζει  απώλεια της υγρασίας του  και ως εκ τούτου το δέρμα σας να είναι πιο επιρρεπές σε φλεγμονή και μόλυνση.3 Οπότε, η ενυδάτωση του δέρματος θα σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε την ατοπική δερματίτιδα.
Τα μαλακτικά ανήκουν σε μια οικογένεια προϊόντων που παρέχουν ενυδάτωση και βοηθούν στη μείωση της διαδερμικής απώλειας νερού και προστατεύουν το δέρμα. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν πολλές φορές την ημέρα (ακολουθήστε τις οδηγίες χρήσης του εκάστοτε προϊόντος ή τις οδηγίες του δερματολόγου σας) προκειμένου να  διατηρήσετε το δέρμα σας ενυδατωμένο. Ιδανικά πρέπει να χρησιμοποιούνται αμέσως μετά το πλύσιμο του προσώπου, όταν το δέρμα σας είναι ακόμη υγρό. Υπάρχουν πολλοί τύποι μαλακτικών προϊόντων, από υποκατάστατα σαπουνιού μέχρι αλοιφές, και περιέχουν μια σειρά από δραστικά συστατικά που χρησιμεύουν στη διαρκή ενυδάτωση της επιδερμίδας4. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε διαφορετικού τύπου και υφής μαλακτικά για κάθε στιγμή της ημέρας όπως π.χ. μια λιπαρή αλοιφή το βράδυ, και μια ελαφριά κρέμα κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Άλλες συμβουλές φροντίδας του δέρματος

 • Μην αγγίζετε το πρόσωπο σας με τα χέρια σας, καθώς ενδέχεται να μολυνθεί, ερεθίζοντας περαιτέρω το δέρμα του προσώπου σας. 
 • Φροντίζετε την καθαριότητα των μαλλιών σας, καθώς τα βρώμικα μαλλιά που ακουμπούν στο πρόσωπό σας μπορεί να επιδεινώσουν την κατάσταση του δέρματος του προσώπου σας. 
 • Καθώς το δέρμα του προσώπου σας είναι διαρκώς εκτεθειμένο στο περιβάλλον, και άρα στις αλλαγές στη θερμοκρασία και την υγρασία, διαμορφώστε το καθημερινό σας πρόγραμμα με τέτοιον τρόπο ώστε να προστατέψετε το δέρμα σας όσο καλύτερα μπορείτε. 
 • Εάν χρησιμοποιείτε προϊόντα σε βάζο και όχι σωληνάριο, χρησιμοποιήστε μια καθαρή σπάτουλα για να εφαρμόσετε το προϊόν και όχι τα δάχτυλα ή τα χέρια σας 
 • Πάντα να ταμπονάρετε και όχι να τρίβετε για να στεγνώσετε το δέρμα σας 
 • Να πλένετε πάντα το πρόσωπο σας με χλιαρό προς ζεστό νερό και όχι με καυτό.

Μακιγιάζ5

Εάν χρησιμοποιείτε προϊόντα μακιγιάζ, πιθανότατα θα έχετε παρατηρήσει ότι πολλά από αυτά επιδεινώνουν την ατοπική δερματίτιδα παρά βοηθούν στην κάλυψή της. Μπορεί να χρειαστεί να δοκιμάσετε αρκετά προϊόντα μακιγιάζ μέχρι να βρείτε τα καταλληλότερα για εσάς καθώς οι προτιμήσεις ποικίλλουν πολύ από άτομο σε άτομο και από δέρμα σε δέρμα.  Εδώ θα βρείτε κάποιες χρήσιμες πληροφορίες που πρέπει να λάβετε υπόψη σας στη διαδικασία επιλογής προϊόντων μακιγιάζ.  Συνιστάται πάντα να δοκιμάζετε ένα προϊόν για να διαπιστώσετε αν προκαλεί αντίδραση ή ερεθισμό στο δέρμα σας πριν το εφαρμόσετε τακτικά.

 • Επιλέξτε προϊόντα μακιγιάζ τα οποία είναι υποαλλεργικά, μη φαγεσωρογόνα, αντιακμογόνα και σχεδιασμένα για ευαίσθητο δέρμα 
 • Τα αρώματα συχνά προκαλούν ερεθισμό, οπότε επιλέξτε προϊόντα χωρίς άρωμα. 
 • Πολλοί άνθρωποι εμφανίζουν αλλεργική αντίδραση στα συντηρητικά των προϊόντων 
 • Αντικαθιστάτε τα προϊόντα μακιγιάζ σε χρονικά διαστήματα σύμφωνα με τις προδιαγραφές του κατασκευαστή. Ειδικά το μακιγιάζ των ματιών πρέπει να αντικαθίσταται κάθε τρεις έως τέσσερις μήνες καθώς τα μάτια είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα. 
 • Η χρήση υδατοδιαλυτού μακιγιάζ κάνει πιο εύκολη την αφαίρεσή του στο τέλος της ημέρας και επομένως είναι λιγότερο ερεθιστικό για το δέρμα σας 
 • Βεβαιωθείτε ότι πλένετε πάντα τα χέρια σας πριν εφαρμόσετε το μακιγιάζ και ότι πλένετε τακτικά τα πινέλα του μακιγιάζ

Ατοπική Δερματίτιδα / Έκζεμα στο πρόσωπο του μωρού σας

Η Ατοπική Δερματίτιδα είναι μια από τις πιο κοινές δερματικές παθήσεις καθώς επηρεάζει έως και το 20% των παιδιών παγκοσμίως6. Στα μωρά, το έκζεμα είναι πιθανότερο να εμφανιστεί στο πρόσωπο ή το τριχωτό της κεφαλής, και επιδεινώνεται από παράγοντες όπως το σάλιο, η υψηλή θερμοκρασία το καλοκαίρι, το κρύο το χειμώνα, οι αλλεργίες, η επαφή με ερεθιστικές ουσίες, όπως σαπούνια ή υφάσματα. Πολλές από τις οδηγίες που ισχύουν για τους ενήλικες ισχύουν και για τα βρέφη με ατοπική δερματίτιδα, όπως για παράδειγμα το τακτικό μπάνιο σε χλιαρό νερό και η εφαρμογή ενυδατικών προϊόντων.7 Ωστόσο, καθώς το δέρμα του μωρού σας είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο, συνιστούμε να επισκεφθείτε έναν δερματολόγο για να σας προτείνει τα βέλτιστα μέτρα που πρέπει να λάβετε για εσάς και το μωρό σας.

LGR No

Βιβλιογραφία

Με περισσότερα από 75 χρόνια εξειδίκευση στη φροντίδα και την προστασία της ευαίσθητης επιδερμίδας, η Bepanthol® αποτελεί ένα από τα πιο αγαπημένα brands για την περιποίηση του δέρματος. Αποστολή της Bepanthol® είναι να δημιουργεί συνεχώς νέα ποιοτικά προϊόντα, με κλινικά αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα, που είναι κατάλληλα και το ευαίσθητο δέρμα.