Τι είναι η Ατοπική Δερματίτιδα;

Στη Bepanthol® έχουμε αφιερώσει περισσότερα από 70 χρόνια στη δημιουργία προϊόντων κατάλληλων για τη φροντίδα της ευαίσθητης επιδερμίδας της οικογένειάς σας. Κατανοούμε λοιπόν πόσο οδυνηρό είναι το να βλέπετε ένα μέλος της να υποφέρει από ένα δερματικό πρόβλημα. Γι’ αυτό το λόγο, επενδύσαμε πολλά χρόνια έρευνας στην ελαχιστοποίηση της σωματικής και ψυχικής δυσφορίας που συνδέεται με μια εκ των πλέον κοινών δερματολογικών παθήσεων της εποχής μας, την ατοπική δερματίτιδα.

Τι είναι η Ατοπική Δερματίτιδα;

Η ατοπική δερματίτιδα ή έκζεμα είναι μια χρόνια υποτροπιάζουσα φλεγμονώδης και κνησμώδης δερματική νόσος. Όπως αναφέραμε και στον ορισμό, η φαγούρα (κνησμός) είναι ένα από τα κύρια συμπτώματα της ασθένειας και μπορει να γίνει, καθ’ομολογία των ίδιων των πασχόντων, ιδιαίτερα βασανιστική. Συνέπεια της έντονης φαγούρας είναι το ξύσιμο. Όσο περισσότερο ξύνετε τη φλεγμαίνουσα περιοχή, τόσο πιθανότερο είναι ερεθιστικοί και αλλεργιογόνοι παράγοντες να εισχωρήσουν στο δέρμα, να επιδεινώσουν τον κνησμό και να σας κάνουν να ξύνεστε ακόμα περισσότερο χειροτερεύοντας την κατάσταση του ήδη διαταραγμένου επιδερμικού φραγμού. Αυτό ονομάζεται φαύλος κύκλος «κνησμού-ξεσμού» και ταλαιπωρεί όλους τους ασθενείς της ατοπικής δερματίτιδας, οι οποίοι αν και γνωρίζουν ότι το ξύσιμο θα επιδεινώσει το έκζεμα, ακόμα και αν είναι ενήλικες, δεν μπορούν  να αντισταθούν στο βασανιστικό αίσθημα κνησμού. 

Η ατοπική δερματίτιδα μπορεί να επηρεάσει ανθρώπους κάθε ηλικίας. Μπορεί να είναι ενοχλητική και σε κάποιες ακραίες περιπτώσεις ακόμη και επώδυνη καθώς το δέρμα μπορεί να φτάσει σε σημείο να κάνει φουσκάλες και να «σκάσει», με αποτέλεσμα οι ασθενείς να σταματήσουν να ασχολούνται ακόμα και με τις αγαπημένες τους δραστηριότητες.

Οι περισσότεροι ασθενείς της  ατοπικής δερματίτιδας αναζητούν θεραπείες που όχι μόνο τους παρέχουν ανακούφιση από τον κνησμό και προλαμβάνουν ή/και κατευνάζουν τις εξάρσεις της ασθένειας, αλλά και τους επιτρέπουν να νοιώσουν πιο χαρούμενοι με το δέρμα τους. Η εύρεση της σωστής θεραπείας είναι συχνά ένα οδυνηρό ταξίδι δοκιμών και σφαλμάτων, καθώς πολλά «ειδικά προϊόντα» για την ατοπική δερματίτιδα  μπορεί τελικά να επιδεινώσουν παρά να βελτιώσουν την κατάσταση. Πρέπει να έχετε υπόψη σας πως τα προϊόντα της ατοπικής δερματίτιδας είναι προϊόντα  υψηλών απαιτήσεων. Πρέπει η σύνθεση τους κατ’ αρχήν να είναι τέτοια ώστε να υποστηρίζει την επανόρθωση του διαταραγμένου επιδερμικού φραγμού . Η σειρά Bepanthol® παρέχει προϊόντα με εξειδικευμένη σύνθεση για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της ατοπικής δερματίτιδας που έχουν σαν σκοπό να βοηθήσουν τους πάσχοντες να ανακουφιστούν από τον έντονο κνησμό και τη δυσφορία που προκαλείται από αυτή, προσφέροντας τους όχι μόνο σωματική αλλά και ψυχική ανακούφιση που διαρκεί. 1

Τι προκαλεί την Ατοπική Δερματίτιδα;

Οι ακριβείς αιτίες της ατοπικής δερματίτιδας είναι άγνωστες2, όμως μερικοί από τους παράγοντες που την προκαλούν είναι οι εξής:3

 • Κληρονομικότητα: 50% -70% των ασθενών μες ατοπική δερματίτιδα έχουν έναν γονέα που έχει εμφανίσει ατοπική δερματίτιδα. 
 • Αρώματα 
 • Τριβή με συνθετικά υφάσματα και μαλλί 
 • Αλλεργιογόνα όπως γύρη, τρίχωμα ζώων, ακάρεα, σκόνη και μούχλα 
 • Στρες 
 • Υπερβολική εφίδρωση4 
 • Σαπούνια 
 • Μαλακτικά ρούχων 
 • Κεντρική θέρμανση 
 • Κλιματισμός 
 • Διαβήτης (το έκζεμα μπορεί να είναι ένα σύμπτωμα)

Φροντίζοντας το δέρμα σας

Για να ελαχιστοποιήσετε τον κίνδυνο και τα συμπτώματα του εκζέματος, αλλά και να σταματήσετε το φαύλο κύκλο «κνησμού-ξεσμού», υπάρχουν μερικά απλά μέτρα που μπορείτε να λάβετε:5

 • Διατηρήστε το δέρμα σας ενυδατωμένο, ειδικά μετά το ντους, καθώς επίσης και αν κατοικείτε σε περιοχή με ξηρό κλίμα 
 • Αποφύγετε το μπάνιο σε θερμοκρασία υψηλότερη των 36 °C και μην κάνετε μπάνιο για περισσότερο από 10 λεπτά 
 • Χρησιμοποιείτε ήπια σαπούνια 
 • Χρησιμοποιείτε ρούχα από βαμβάκι ή λινό αντί για συνθετικά υφάσματα 
 • Αερίζετε τακτικά το σπίτι σας 
 • Χρησιμοποείτε μόνο προϊόντα χωρίς άρωμα για το δέρμα σας, όποτε αυτό είναι δυνατόν

LGR No

Βιβλιογραφία

Με περισσότερα από 75 χρόνια εξειδίκευση στη φροντίδα και την προστασία της ευαίσθητης επιδερμίδας, η Bepanthol® αποτελεί ένα από τα πιο αγαπημένα brands για την περιποίηση του δέρματος. Αποστολή της Bepanthol® είναι να δημιουργεί συνεχώς νέα ποιοτικά προϊόντα, με κλινικά αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα, που είναι κατάλληλα και το ευαίσθητο δέρμα.