Τι είναι η ξηροδερμία;

Μάθετε περισσότερα για την ξηροδερμία, τα βασικά συμπτώματά της και τις πιθανές αιτίες. Ποια συστατικά πρέπει να αναζητάτε στα προϊόντα περιποίησης του δέρματος;

Η έντονη ξηροδερμία (αλλιώς, ξήρωση) είναι η πιο συχνή δερματολογική διαταραχή που επηρεάζει έως περίπου το 50% του παγκόσμιου πληθυσμού1,2. Κοινώς γνωστή ως ξηροδερμία ή/και ξηρότητα, είναι μια δερματική διαταραχή που χαρακτηρίζεται από έλλειψη υγρασίας στην εξωτερική στιβάδα της επιδερμίδας.3 Ενώ η ξηροδερμία μπορεί να είναι αρκετά ενοχλητική, με τα κατάλληλα προϊόντα περιποίησης και τις κατάλληλες γνώσεις, τα συμπτώματά της μπορούν να καταπραϋνθούν, και τελικά να ελεγχθούν πλήρως.

Ξηροδερμία σημαίνει ανεπαρκής υγρασία στην επιδερμίδα – το εξωτερικό στρώμα του δέρματος. Αλλά η βασική αιτία της ξηροδερμίας είναι η διαταραγμένη επιδερμική διαφοροποίηση που οδηγεί στην εμφάνιση πέντε συνηθισμένων χαρακτηριστικών της ξηροδερμίας4:

Γυναίκα που εφαρμόζει Bepanthol Derma γαλάκτωμα σώματος στο δέρμα
  • Αυξημένη απολέπιση (ξεφλούδισμα) και κνησμός

  • Αυξημένη απώλεια νερού μέσω της επιφάνειας του δέρματος

  • Απώλεια φυσικών υγροσκοπικών παραγόντων που είναι απαραίτητα για την επάρκεια της υγρασίας στο δέρμα

  • Ήπια φλεγμονή του δέρματος που δε φαίνεται με «γυμνό» μάτι

  • Μειωμένη λειτουργία του επιδερμικού φραγμού5

Το σημαντικό είναι ότι χωρίς την κατάλληλη φροντίδα και την προσπάθεια εξάλειψης της βασικής αιτίας της ξηροδερμίας, η ξηροδερμία θα επανέρχεται και μπορεί να επιδεινωθεί – γι' αυτό λέμε ότι η ξηροδερμία δεν είναι τόσο μια κατάσταση, όσο ένας κύκλος που πρέπει να σπάσει.

Παράγοντες που σχετίζονται με την ξηροδερμία

Η ξηροδερμία μπορεί να είναι τόσο ένα σύμπτωμα όσο και μια ειδική δερματική κατάσταση από μόνη της. Ενώ οι μελέτες δείχνουν ότι η ηλικία είναι ένας παράγοντας που αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης6, δεν είναι ο μόνος. Άλλοι παράγοντες που μπορεί να οδηγήσουν σε ξηροδερμία περιλαμβάνουν:

Εικονίδιο διαβήτη

Διαβήτης7

Το υψηλό σάκχαρο (γλυκόζη) στο αίμα μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη ξηρού, κνησμώδους δέρματος.

Εικονίδιο δερματικών παθήσεων

Δερματικές παθήσεις

Παθήσεις όπως ατοπική δερματίτιδα, ιχθύαση, ψωρίαση, περιστοματική δερματίτιδα και σμηγματορροϊκή δερματίτιδα συσχετίζονται με την ξηροδερμία.

Εικονίδιο γενετικών παραγόντων

Γενετικοί παράγοντες

Μεταλλάξεις του γονιδίου της φιλαγγρίνης (ένα γονίδιο που παίζει σημαντικό ρόλο στην ομαλή λειτουργία του επιδερμικού φραγμού) είναι γνωστό ότι αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης ξηροδερμίας.

Εικονίδιο άγχους

Άγχος

Το άγχος μπορεί να ενεργοποιήσει διάφορες δερματικές παθήσεις, συμπεριλαμβανομένης της ψωρίασης, καθώς αυξάνει τους δείκτες φλεγμονής.

Εικονίδιο προϊόντων καθαρισμού

Προϊόντα καθαρισμού

Τα σκληρά σαπούνια και τα προϊόντα καθαρισμού/απορρυπαντικά, καθώς και τα σαμπουάν, μπορούν να αφαιρέσουν υγρασία από το δέρμα σας.

Εικονίδιο χαμηλής υγρασίας

Χαμηλή υγρασία

που προκαλείται, για παράδειγμα, από την κεντρική θέρμανση, τις θερμάστρες χώρου, τα κλιματιστικά, τα τζάκια και όλες τις πηγές θερμότητας που μειώνουν την υγρασία.

Εικονίδιο ψυχρών θερμοκρασιών

Ψυχρές θερμοκρασίες

Οι ψυχρές θερμοκρασίες οδηγούν σε χαμηλότερα επίπεδα υγρασίας, γεγονός που επηρεάζει την εμφάνιση ξηροδερμίας.

Τα τυπικά συμπτώματα της ξηροδερμίας είναι8:

Τραχύ και ξεφλουδισμένο εικονίδιο δέρματος

Τραχύ και φολιδωτό δέρμα

Εικονίδιο κνησμού

Κνησμός

Εικονίδιο αίσθησης τραβήγματος στο δέρμα

Αίσθηση τραβήγματος στο δέρμα

Πώς αντιμετωπίζεται η ξηροδερμία;

Πολλές από τις λύσεις που διατίθενται προσπαθούν να φράξουν επιφανειακά την επιδερμίδα για να μειώσουν την απώλεια νερού από το δέρμα. Αυτή είναι η προσέγγιση «από έξω προς τα μέσα», η οποία ωστόσο δεν αντιμετωπίζει τη βασική αιτία της ξηροδερμίας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο μια προσέγγιση «από μέσα προς τα έξω», η οποία αποκαθιστά τη φυσιολογική διεργασία της ανανέωσης των κυττάρων του δέρματος βαθιά μέσα στο δέρμα, θεωρείται σήμερα ο καλύτερος τρόπος για την αντιμετώπιση της ξηροδερμίας4.

Η σειρά Bepanthol® Derma χάρη στο ειδικό Σύμπλεγμα Επανόθρωσης Repair Complex, ενεργεί στην υποκείμενη αιτίας της ξηρότητας «από μέσα προς τα έξω»:

Γυναίκα που εφαρμόζει Bepanthol Derma γαλάκτωμα σώματος στο δέρμα της
  • Δεξπανθενόλη – που δρα βαθιά μέσα στο δέρμα για να αποκαταστήσει  τη διαταραγμένη επιδερμική διαφοροποίηση9-11, 13,14,19-20,23
  • Βιταμίνη B3 (Νιασιμαμίδη)  – που καταπραΰνει το κνησμώδες ξηρό δέρμα10,15,17,18
  • Γλυκερίνη – ένας φυσικός υγροσκοπικός παράγοντας που δεσμεύει και συγκρατεί το νερό μέσα στο δέρμα παρέχοντας άμεση ενυδάτωση μεγάλης διάρκειας13,19
  • Ισοστεατικός ισοπροπυλεστέρας – ένα φυσιολογικό λιπίδιο που βοηθά στην αποκατάσταση της δομής των λιπιδικών στιβάδων
  • Βούτυρο καριτέ, αργανέλαιο και σκουαλένιο – skin-loving συστατικά που αναπληρώνουν την απώλεια των φυσικών λιπιδίων της επιδερμίδας9,12,16,21,22

Η σειρά Bepanthol® Derma ενεργεί σε όλα τα στάδια της ξηροδερμίας, προσφέροντας άμεση ανακούφιση και ενυδάτωση που διαρκεί. Η σειρά διαθέτει προϊόντα ειδικά σχεδιασμένα για ενυδάτωση και καθαρισμό για το πρόσωπο και το σώμα – όλα χωρίς συντηρητικά, προσθήκη αρώματος, χρωστικές και σαπούνι. Με τη χρήση τους, θα διατηρήσετε την υγεία του δέρματός σας «από μέσα προς τα έξω», απολαμβάνοντας τη ζωή χωρίς ενοχλητικούς περιορισμούς!

Με περισσότερα από 75 χρόνια εξειδίκευση στη φροντίδα και την προστασία της ευαίσθητης επιδερμίδας, η Bepanthol® αποτελεί ένα από τα πιο αγαπημένα brands για την περιποίηση του δέρματος. Αποστολή της Bepanthol® είναι να δημιουργεί συνεχώς νέα ποιοτικά προϊόντα, με κλινικά αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα, που είναι κατάλληλα και το ευαίσθητο δέρμα.