Προσεχώς…φωτογήρανση

Γυναίκα που χαμογελάει

Κάθε καλοκαίρι, η ζεστασιά, η ευεξία και το μπρούτζινο χρώμα που μας χαρίζει ο ήλιος αρκούν για να μας παρασύρουν, χωρίς να το καλοσκεφτούμε, στην… αγκαλιά του. Γνωρίζουμε όμως καλά, ότι η επαναλαμβανόμενη και παρατεταμένη έκθεση στις ακτίνες UV, είναι ο σοβαρότερος παράγοντας πρόωρης γήρανσης. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το πόσο νεανική δείχνει η επιδερμίδα, σε σχέση με την χρονολογική ηλικία μας, εξαρτάται, σε ποσοστό που φτάνει το 80%, από το πόσο γρήγορα έχει «ξοδέψει» το απόθεμα της αντοχής της στον ήλιο- το capital soleil, όπως το ονομάζουν οι Γάλλοι.


Οι σοβαρές βλάβες που προκαλεί ο ήλιος δεν είναι άμεσα ορατές.

Συσσωρεύονται για χρόνια και εντοπίζονται κυρίως στον συνδετικό ιστό του δέρματος εκεί όπου βρίσκονται οι ίνες κολλαγόνου και ελαστίνης. Συγκεκριμένα, οι ακτίνες UVA κατορθώνουν να διαπεράσουν τις επιφανειακές στιβάδες, να φτάσουν στο κυρίως δέρμα (χόριο), να διασπάσουν το κολλαγόνο και να εμποδίσουν τη σύνθεση ελαστίνης. Οι αλλοιώσεις αυτές οδηγούν σταδιακά στην αλλαγή της όψης επιδερμίδας (πάχυνση και ανομοιογένεια υφής) στην απώλεια της σφριγηλότητας και της ελαστικότητάς της και στην εμφάνιση ρυτίδων. Η UV ακτινοβολία εξασθενίζει, τέλος, τα τοιχώματα των τριχοειδών αγγείων και απορρυθμίζει την παραγωγή και ομοιόμορφη κατανομή της μελανίνης, προκαλώντας δυσχρωμίες στην επιφάνεια, με την μορφή ορατών –«σπασμένων»- αγγείων και σκουρόχρωμων ή και λευκών κηλίδων.

Η φωτογήρανση παραμονεύει

Μπορεί οι βαθιές ρυτίδες κι η χαλάρωση να χρειάζονται αρκετά χρόνια για να εμφανιστούν, ωστόσο, κάθε χρόνο, με το τέλος των διακοπών γίνονται ορατά τα πρώτα ανησυχητικά σημάδια:

Ξηρότητα:

Η έκθεση στον ήλιο «στεγνώνει» το υδρολιπιδικό φιλμ της επιδερμίδας στερώντας του το νερό και τα έλαια που προστατεύουν την επιφάνειά της και τη διατηρούν απαλή και ελαστική. Οι λεπτές γραμμές που βλέπουμε στην επιφάνειά της, ιδίως στην περιοχή των ματιών, η τραχιά υφή της και, συχνά, η αυξημένη ευαισθησία της που παρατηρούμε, οφείλονται σε αυτήν ακριβώς την έλλειψη πολύτιμης υγρασίας.

Κηλίδες:

Αν κάνουν την εμφάνισή τους στο μέτωπο, αλλά και στους ώμους και το ντεκολτέ, ενώ διανύετε μόλις τη δεκαετία των 20-30, είναι ολοφάνερο σημάδι πως τα προηγούμενα χρόνια η επιδερμίδα έχει εκτεθεί υπερβολικά στον ήλιο. Πολλές από τις κηλίδες αυτές θα ξεθωριάσουν μέσα σε λίγους μήνες, όμως η διαδικασία της φθοράς έχει ήδη ξεκινήσει…

Τι μπορούμε να κάνουμε;

Αυτό που χρειάζεται επειγόντως η επιδερμίδα είναι εντατική ενυδάτωση και θρέψη για να επανορθώσει τις πρόσφατες φθορές και να αποκαταστήσει τον προστατευτικό φραγμό της. Αναζητούμε συνθέσεις εμπλουτισμένες με υγροσκοπικούς παράγοντες, όπως είναι η γλυκερίνη, το υαλουρονικό οξύ, η ουρία κλπ., που ελκύουν το νερό από το περιβάλλον, το συγκρατούν και το διοχετεύουν στις βαθύτερες στιβάδες του δέρματος, αλλά και βιταμίνες, όπως η Α, C, E και η προβιταμίνη Β5, που ενυδατώνουν άμεσα την επιδερμίδα, της παρέχουν αντιοξειδωτική προστασία και ενισχύουν τη φυσική διαδικασία ανάπλασης των κυττάρων της. 
Μολονότι δεν μπορούμε να γυρίσουμε το χρόνο και να διορθώσουμε όλα τα λάθη του φετινού καλοκαιριού-αλλά και των προηγούμενων…-, η σωστή ενυδάτωση και η καθημερινή αντηλιακή και αντιοξειδωτική προστασία, χειμώνα- καλοκαίρι, θα βοηθήσουν ώστε να περιορίσουμε τη φθορά και να καθυστερήσουμε τη διαδικασία γήρανσης.

LGR No

Βιβλιογραφία

Με περισσότερα από 75 χρόνια εξειδίκευση στη φροντίδα και την προστασία της ευαίσθητης επιδερμίδας, η Bepanthol® αποτελεί ένα από τα πιο αγαπημένα brands για την περιποίηση του δέρματος. Αποστολή της Bepanthol® είναι να δημιουργεί συνεχώς νέα ποιοτικά προϊόντα, με κλινικά αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα, που είναι κατάλληλα και το ευαίσθητο δέρμα.