Ενυδάτωση Προσώπου

Τι συμβαίνει στην επιδερμίδα;

Φίλες που χαμογελούν

Στη νεανική ηλικία η επιδερμίδα είναι λεία, ελαστική με απαλή υφή. Οι φυσικοί μηχανισμοί ανανέωσης λειτουργούν άψογα και αυτό αποτυπώνεται στη φρέσκια και αψεγάδιαστη όψη του δέρματος. Σε φυσιολογικές συνθήκες όταν οι κυτταρικές μεμβράνες είναι υγιείς, τα κύτταρα περιέχουν νερό σε ποσοστό, περίπου, 70%. Τα δερματικά κύτταρα, όπως γνωρίζουμε, διαιρούνται στη βάση της επιδερμίδας και καθώς ανεβαίνουν προς την επιφάνειά της αρχίζουν να γίνονται επίπεδα και να πεθαίνουν. Στη διάρκεια αυτής της διαδικασίας απελευθερώνουν το περιεχόμενό τους, δηλαδή το νερό, και τα δομικά τους λιπίδια. Και, παρόλο που δεν είναι πια …εν ζωή, όταν φτάνουν στην επιφάνεια, διατηρούν τα λιπίδια, τη χοληστερόλη και τα κεραμίδια για να συγκρατούν τα αποθέματα νερού μέχρι τη στιγμή της τελικής απόπτωσης. Σ' αυτό, σημαντικό ρόλο έχει και το σμήγμα, το οποίο μαζί με τα λιπίδια, συνθέτει ένα είδος λιπαντικής ασπίδας που αποτρέπει την απώλεια νερού. Όμως, η καθημερινή έκθεση της επιδερμίδας στους εχθρικούς εξωγενείς παράγοντες - ήλιος, αστική ρύπανση, κάπνισμα-φθείρει τη λιπαντική αυτή ασπίδα. Τα αποθέματα των φυσικών ενυδατικών παραγόντων μειώνονται, με αποτέλεσμα ακόμη και μια υγιής, νεανική επιδερμίδα - με σημαντικά ακόμη επίπεδα λιπιδίων και σμήγματος- να μην μπορεί πάντα να ανταπεξέλθει σε μεγάλες απώλειες υγρασίας. Η ισορροπία στην επιφάνεια ανατρέπεται και σταδιακά η επιδερμίδα αφυδατώνεται.

Τι σημαίνει ο όρος ενυδάτωση;

Σύμφωνα με την επίσημη ερμηνεία της λέξης, πρόκειται για την αποκατάσταση της κανονικής ποσότητας νερού ή υγρασίας. Στην περίπτωση της επιδερμίδας, αυτό γίνεται παρέχοντας νερό στον οργανισμό μας για να καλύψουμε τυχόν απώλειες αλλά και αποτρέποντας την εξάτμισή του ώστε να διατηρήσουμε τα αποθέματα σε φυσιολογικά επίπεδα.

Πως λειτουργούν οι ενυδατικές κρέμες;

Όταν αναφερόμαστε στην ενυδάτωση της επιδερμίδας στην ουσία υπονοούμε την «παροχή» υγρασίας. Όμως οι ενυδατικές κρέμες δεν προσθέτουν νερό στην επιδερμίδα. Αυτό που κάνουν είναι είτε να σχηματίζουν μια λεπτή μεμβράνη στην επιφάνεια με τελικό στόχο να αποτρέπουν την απώλεια υγρασίας είτε να ελκύουν υγρασία από το περιβάλλον, να τη συγκρατούν γύρω από τα κύτταρα της κεράτινης στιβάδας και να ενισχύουν έτσι την επιδερμίδα όταν και όποτε υπάρχει ανάγκη. Για το πρώτο, περιέχουν μαλακτικά ή συστατικά με φιλμογενή βάση - φυτικά έλαια, στην πλειοψηφία τους- που δημιουργούν ένα υδρολιπιδικό φιλμ στην επιφανειακή στιβάδα. Ενώ για το δεύτερο τη λύση δίνουν οι υγροσκοπικοί παράγοντες, που μιμούνται τη δραστηριότητα των φυσικών ενυδατικών παραγόντων, το βασικό υδρόφιλο στοιχείο της κεράτινης στιβάδας.

Ποια είναι τα οφέλη της σωστής ενυδάτωσης;

Υποστηρίζει τις φυσιολογικές λειτουργίες του δέρματος, προστατεύει από εξωγενείς και ενδογενείς παράγοντες και ενισχύει σημαντικά το δέρμα από την πρόωρη φθορά. Όλα τα παραπάνω εμείς τα διαπιστώνουμε χάρη στη λεία και απαλή υφή, φωτεινή, τονωμένη όψη και ανθεκτικότητά του στα πρόωρα σημάδια του χρόνου.

LGR No

Βιβλιογραφία

Με περισσότερα από 75 χρόνια εξειδίκευση στη φροντίδα και την προστασία της ευαίσθητης επιδερμίδας, η Bepanthol® αποτελεί ένα από τα πιο αγαπημένα brands για την περιποίηση του δέρματος. Αποστολή της Bepanthol® είναι να δημιουργεί συνεχώς νέα ποιοτικά προϊόντα, με κλινικά αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα, που είναι κατάλληλα και το ευαίσθητο δέρμα.