Με τρώνε τα μάτια μου - αιτίες, συμπτώματα & θεραπεία

Με τρώνε τα μάτια μου -  αιτίες, συμπτώματα & θεραπεία

Η φαγούρα ή κάψιμο στα μάτια δεν είναι μόνο μια δυσάρεστη αίσθηση, αλλά συνήθως συνοδεύεται από συμπτώματα όπως κόκκινα, ερεθισμένα ή υγρά μάτια. Υπάρχουν πολλές αιτίες που προκαλούν φαγούρα στα μάτια, πολύ συχνά προκαλούνται από αλλεργίες ή ξηροφθαλμία. 1

 

Περιεχόμενα

 

Η φαγούρα δεν είναι ίδια για όλους

Η φαγούρα στα μάτια μπορεί να περιγραφεί σε διάφορα σημεία και γύρω από το μάτι. Ανάλογα με την ακριβή θέση, υπάρχουν διαφορετικές αιτίες που αντιμετωπίζονται με ποικίλους τρόπους.

 • Η συνηθέστερη αιτία της φαγούρας στα μάτια είναι ο ερεθισμός του επιπεφυκότα ή του κερατοειδούς.
 • Το κάψιμο και η φαγούρα μπορεί να εντοπίζονται στα βλέφαρα, στις άκρες των βλεφάρων ή στις γωνίες των ματιών.
 • Μερικές φορές επηρεάζεται μόνο το δέρμα στο πρόσωπο γύρω από το μάτι, δίνοντας την εντύπωση ότι το ίδιο το μάτι προκαλεί φαγούρα.

 

Φαγούρα στα μάτια και συναφή συμπτώματα 1,2

Η φαγούρα στα μάτια σπάνια εμφανίζεται από μόνη της. Τα συνοδά συμπτώματα εξαρτώνται από την αιτία και ενδέχεται να είναι:

 • Πόνος, αίσθηση ξένου σώματος και ξηρότητα
 • Τσούξιμο, κάψιμο ή αίσθημα πίεσης στα μάτια
 • Eρυθρότητα και δακρύρροια
 • Eρυθρά βλέφαρα με φαγούρα
 • Θολή όραση
 • Διακύμανση όρασης και δυσκολίες στην ανάγνωση
 • Υπερβολικό ανοιγοκλείσιμο των ματιών
 • Κουρασμένα μάτια
 • Φαγούρα στα μάτια λόγω αλλεργιών

Οι αλλεργίες, π.χ. στη γύρη ή στις τρίχες των ζώων, ενδέχεται να προκαλέσουν επιπεφυκίτιδα που σχετίζεται με αλλεργίες. Σε αυτή την περίπτωση τα μάτια έχουν φαγούρα, καίνε και δακρύζουν, ενώ συχνά υπάρχει επίσης ρινική καταρροή, φαγούρα στη μύτη και φτάρνισμα. Αυτά τα συμπτώματα, όπως φαγούρα στα μάτια, ενδέχεται να εμφανίζονται όλον το χρόνο (π.χ. σκόνη στο σπίτι) ή εποχιακά, όπως στην περίπτωση της αλλεργικής ρινίτιδας την άνοιξη.

 

Άλλες αιτίες φαγούρας στα μάτια 3

Η φαγούρα στα μάτια υποδηλώνει ερεθισμό ή φλεγμονή από διάφορες αιτίες. Εάν τα μάτια σας έχουν φαγούρα ενώ είναι ερεθισμένα και καίνε, συνήθως επηρεάζεται ο επιπεφυκότας ή ο κερατοειδής χιτώνας.

 • Η λοιμώδης επιπεφυκίτιδα προκαλείται από βακτήρια, ιούς ή, σε σπάνιες περιπτώσεις, μύκητες και αποτελεί μια τυπική αιτία για οξεία ερυθρότητα και φαγούρα στα μάτια. Σε περίπτωση βακτηριακής λοίμωξης, τα μάτια είναι σαφώς κολλώδη το πρωί και υπάρχει κιτρινωπή βλέννα. Σημάδια ιογενούς αιτιολογίας είναι οι ιογενείς λοιμώξεις που υπάρχουν συγχρόνως, όπως η γρίπη, η ιλαρά ή η ανεμοβλογιά. Συχνά, επηρεάζονται και τα παιδιά.

Επιπλέον, δεν είναι ασυνήθιστο να παρουσιαστούν μεταβολές στο βλέφαρο.

 • Τα μικρόβια είναι επίσης μια πολύ γνωστή αιτία φαγούρας στα μάτια. Η φλεγμονή στην άκρη του βλεφάρου προκαλείται συνήθως από βακτήρια και παρουσιάζει ένα ευδιάκριτο εξόγκωμα με πύον.
 • Η γενικευμένη φλεγμονή των βλεφάρων προκαλείται και από βακτήρια. Τα βλέφαρα είναι κόκκινα, πρησμένα και με έντονη φαγούρα. Επιπροσθέτως, υπάρχουν ξηρές, λεπιδωτές επιστρώσεις γύρω από το χείλος των βλεφάρων και τις βλεφαρίδες. Συχνά εμφανίζεται χρόνια – επαναλαμβανόμενη φλεγμονή.
 • Η φαγούρα των βλεφάρων με οίδημα και εξάνθημα ενδέχεται να οφείλεται σε δερματίτιδα των βλεφάρων. Πιθανές αιτίες είναι η νευροδερματίτιδα, οι αλλεργίες εξ επαφής και η δυσανεξία στα καλλυντικά, όπως επίσης τα συντηρητικά στις οφθαλμικές σταγόνες.

 

Φαγούρα στα μάτια σε διαφορετικές ώρες της ημέρας

Η ξηροφθαλμία κάνει τα βλέφαρα λιγότερο ολισθηρά και προκαλεί ερεθισμό στο μάτι. Το τρίψιμο των ματιών με τα χέρια επιδεινώνει αυτήν την κατάσταση. Τα συμπτώματα είναι ιδιαίτερα έντονα το πρωί λόγω της μειωμένης δακρυϊκής παραγωγής, ενώ τα κόκκινα, με φαγούρα μάτια εμφανίζονται επίσης συχνά το βράδυ λόγω διάφορων παραγόντων της καθημερινότητας, όπως η εργασία στον υπολογιστή ή η χρήση φακών επαφής.4

 

Φαγούρα στα μάτια: Όταν μόνο το ένα μάτι έχει φαγούρα

Ενώ η αλλεργία και η ξηροφθαλμία εμφανίζονται συνήθως και στις δύο πλευρές, άλλες αιτίες ενδέχεται να προκαλέσουν φαγούρα μόνο στο ένα μάτι: Οι μολυσματικές ασθένειες των ματιών, όπως η επιπεφυκίτιδα, συνήθως εμφανίζονται αρχικά μόνο στη μία πλευρά, αλλά ενδέχεται να επηρεάσουν και τα δύο μάτια καθώς τα μικρόβια μεταδίδονται. Οι δερματικές παθήσεις μπορούν, επίσης, να επηρεάσουν μόνο τη μία πλευρά.

 

Συμβουλές για τη φαγούρα στα μάτια

 • Στα μάτια με κάψιμο και φαγούρα, βοηθάει η εφαρμογή κομπρέσας με κρύο νερό στα κλειστά μάτια.
 • Όταν η ξηρότητα είναι η αιτία του κνησμού (φαγούρας), οι οφθαλμικές σταγόνες ή οι αλοιφές μπορούν να έχουν καταπραϋντική επίδραση.
 • Η καλή υγιεινή είναι απαραίτητη για όλες τις μολυσματικές ασθένειες, καθώς είναι πολύ μεταδοτικές: το τακτικό πλύσιμο των χεριών και οι ξεχωριστές πετσέτες αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση.
 • Δώστε επίσης προσοχή στην καλή υγιεινή των βλεφάρων σε περίπτωση δερματίτιδας των βλεφάρων. Αν τα βλέφαρά σας σχηματίζουν κρούστα, οι υγρές κομπρέσες διευκολύνουν τον καθαρισμό.

   

Περισσότερες συμβουλές για τη φαγούρα στα μάτια

Μπορείτε να αποφύγετε τη φαγούρα και την ξηροφθαλμία φορώντας γυαλιά αντί για φακούς επαφής όταν εργάζεστε στον υπολογιστή για μεγάλα χρονικά διαστήματα, ώστε να αποφύγετε τον ερεθισμό των ήδη ταλαιπωρημένων ματιών σας. Αποφύγετε τον άνεμο, τον ξηρό αέρα, τον καπνό και την έντονη ηλιακή ακτινοβολία. Πλένετε τακτικά τα χέρια σας για να αποφύγετε τις μολύνσεις. Ένα τεστ αλλεργίας στον ιατρό σας ενδέχεται να αποκαλύψει άγνωστες αλλεργίες που μπορούν να αντιμετωπιστούν.


 

 1. Dry Eye Syndrome Mark I. Golden; Jay J. Meyer1; Bhupendra C. Patel2.
 2. Leonardi, A., Modugno, R. L., & Salami, E. (2021). Allergy and Dry Eye Disease. Ocular Immunology and Inflammation, 29(6), 1168–1176. https://doi.org/10.1080/09273948.2020.1841804
 3. Conjunctivitis Muhammad F. Hashmi; Bharat Gurnani; Scarlet Benson.
 4. Guillon M, Shah S. Rationale for 24-hour management of dry eye disease: A review. Cont Lens Anterior Eye. 2019 Apr;42(2):147-154. doi: 10.1016/j.clae.2018.11.008. Epub 2018 Nov 27. PMID: 30497903.

Με περισσότερα από 75 χρόνια εξειδίκευση στη φροντίδα και την προστασία της ευαίσθητης επιδερμίδας, η Bepanthol® αποτελεί ένα από τα πιο αγαπημένα brands για την περιποίηση του δέρματος. Αποστολή της Bepanthol® είναι να δημιουργεί συνεχώς νέα ποιοτικά προϊόντα, με κλινικά αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα, που είναι κατάλληλα και το ευαίσθητο δέρμα.