Ο χρόνος, το περιβάλλον …και οι ρυτίδες μας

Οι λεπτές, αδιόρατες γραμμές και οι ρυτίδες που σχηματίζονται με κάθε μας έκφραση, για να εξαφανιστούν αμέσως μετά, χρόνο με το χρόνο βαθαίνουν και εγκαθίστανται μόνιμα στο πρόσωπό μας. Τι κινητοποιεί και τι επιταχύνει τη διαδικασία γήρανσης; Σε ποιο βαθμό μπορούμε να προλάβουμε ή να βοηθήσουμε στην επανόρθωση της φθοράς;

Οι ρυτίδες και ο χρόνος

Στην ηλικία των 20 χρόνων η ανανέωση των κυττάρων γίνεται με ταχείς ρυθμούς, κάθε «γρανάζι» του δέρματος λειτουργεί με ακρίβεια ελβετικού ρολογιού και η νεανική επιδερμίδα -που τροφοδοτείται σταθερά με λιπίδια και την απαραίτητη υγρασία- έχει όψη λαμπερή και σφριγηλή. Από τα 30 όμως και μετά, το ρολόι αρχίζει να… πηγαίνει πίσω. Η κυτταρική ανανέωση ακολουθεί πιο αργούς ρυθμούς. Η επιδερμίδα γίνεται θαμπή και άτονη από τη συσσώρευση νεκρών κυττάρων στην επιφάνειά της . Ο προστατευτικός φραγμός της αρχίζει να παρουσιάζει «ρωγμές». Οι πιο σοβαρές αλλαγές όμως συμβαίνουν στις βαθύτερες στιβάδες της:

  • Επιβράδυνση του κυτταρικού μεταβολισμού-γύρω στα 50 η παραγωγή νέων κυττάρων έχει πια πέσει στο μισό! 
  • Μείωση της παραγωγής δομικών ινών κολλαγόνου και ελαστίνης -ο σκελετός στήριξης της επιδερμίδας. 
  • Ελάττωση των αποθεμάτων υαλουρονικού οξέος- το πολύτιμο φυσικό συστατικό που δεσμεύει την υγρασία και εξασφαλίζει τη «γεμάτη» όψη της επιδερμίδας

και… Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, αυξημένη παρουσία μιας τοξικής πρωτεΐνης - ονομάζεται προγερίνη - που επιταχύνει τη γήρανση των κυττάρων. Οι μεταβολές αυτές, χρόνο με το χρόνο, οδηγούν στον σχηματισμό λεπτών γραμμών και ρυτίδων και στη χαλάρωση.

Οι ρυτίδες και το περιβάλλον

Πρόσωπο γυναίκας

Ωστόσο, η χρονολογική γήρανση της επιδερμίδας, μια βιολογική διαδικασία, γενετικά προκαθορισμένη-επομένως μη ελεγχόμενη- ευθύνεται μόλις για το 20% των ρυτίδων μας! Για το υπόλοιπο 80% ο «ένοχος» κρύβεται στο περιβάλλον και τις συνήθειές μας. Η παραγωγή αστρονομικού αριθμού ελεύθερων ριζών εξαιτίας της καθημερινής έκθεσής μας στις ακτίνες UV και τους ατμοσφαιρικούς ρύπους αλλά και του lifestyle μας-κάπνισμα, στρες, κακός ύπνος, κατανάλωση αλκοόλ, μη ισορροπημένη διατροφή- προκαλεί ανεπανόρθωτες βλάβες στο DNA των κυττάρων της επιδερμίδας και επιταχύνει τη γήρανσή τους. Πολύτιμα δομικά συστατικά της, όπως είναι οι πρωτεΐνες και τα λιπίδια οξειδώνονται, το κολλαγόνο και η ελαστίνη αποδομούνται και η επιδερμίδα γίνεται πιο ξηρή, χάνει την ελαστικότητά της, και τελικά «σπάει» πρόωρα…

Οι ρυτίδες …κι εμείς

Γνωρίζουμε καλά πως η χρονολογική γήρανση είναι αναπόφευκτη-και μεταξύ μας, απόλυτα φυσιολογική. Από την άλλη, η περιβαλλοντική γήρανση μπορεί μεν να ελεγχθεί αλλά και πάλι είναι σχεδόν ακατόρθωτο να αποκλείσουμε από τη ζωή μας όλους αυτούς τους παράγοντες που ενοχοποιούνται για τη δημιουργία ρυτίδων-θα έπρεπε να κλειστούμε σε γυάλα ή σε μοναστήρι…. Μπορούμε όμως να προλάβουμε, να καθυστερήσουμε ή να περιορίσουμε τη φθορά.

Πώς;

Με δύο τρόπους: Προσφέροντας στην επιδερμίδα, ενισχυμένη προστασία και ένα «φιλικότερο» lifestyle και επιλέγοντας καλλυντικές συνθέσεις με αποδεδειγμένη αντιγηραντική και αντιρυτιδική δράση.

Τι σημαίνει αυτό;

Να είναι εμπλουτισμένες με ενεργά συστατικά που καταφέρνουν:

  • Να ενυδατώσουν την επιδερμίδα μειώνοντας τη διαδερμική απώλεια νερού. 
  • Να θωρακίσουν και να επανορθώσουν τον προστατευτικό φραγμό της επιδερμίδας. 
  • Να ενεργοποιήσουν το μεταβολισμό των κυττάρων και να ενισχύσουν τη φυσική διαδικασία ανάπλασης της επιδερμίδας. 
  • Να αποτοξινώσουν τα κύτταρα από τις τοξικές πρωτεΐνες 
  • Να ενισχύσουν την παραγωγή κολλαγόνου και υαλουρονικού οξέος 
  • Να βοηθήσουν την επιδερμίδα να επιδιορθώσει τις φθορές που έχει υποστεί από τις περιβαλλοντικές επιθέσεις.

LGR No

Βιβλιογραφία

Με περισσότερα από 75 χρόνια εξειδίκευση στη φροντίδα και την προστασία της ευαίσθητης επιδερμίδας, η Bepanthol® αποτελεί ένα από τα πιο αγαπημένα brands για την περιποίηση του δέρματος. Αποστολή της Bepanthol® είναι να δημιουργεί συνεχώς νέα ποιοτικά προϊόντα, με κλινικά αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα, που είναι κατάλληλα για το ευαίσθητο δέρμα.