Μάθετε για τα ελαφρά εγκαύματα ή εγκαύματα πρώτου βαθμού

Τα ελαφρά εγκαύματα, που συνήθως ονομάζονται εγκαύματα πρώτου βαθμού, μπορούν συχνά να συμβούν στο σπίτι αλλά και εκτός σπιτιού. Οι αιτίες μπορεί να είναι πολλές, από τα ατυχήματα στην κουζίνα μέχρι το καυτό νερό στο μπάνιο αλλά συχνά και από τον ήλιο. Τα εγκαύματα πρώτου βαθμού μπορούν να αντιμετωπιστούν στο σπίτι με βασικές πρώτες βοήθειες, αλλά για πιο σοβαρά εγκαύματα πρέπει να επισκεφθείτε έναν επαγγελματία υγείας.

Γυναίκα με ελαφρύ έγκαυμα

Πώς να διαπιστώσετε αν ένα έγκαυμα μπορεί να αντιμετωπιστεί στο σπίτι ή αν είναι πιο σοβαρό

Ένα έγκαυμα πρώτου βαθμού, αν και είναι επώδυνο, μπορεί στις περισσότερες περιπτώσεις να αντιμετωπιστεί ως ελαφρύ έγκαυμα. Τα εγκαύματα πρώτου βαθμού καταστρέφουν άμεσα μόνο την επιδερμίδα, το εξωτερικό στρώμα του δέρματος και ενώ μπορεί να υπάρχει πόνος, ερυθρότητα ή οίδημα, δεν είναι πολύ σοβαρά και μπορούν να αντιμετωπιστούν στο σπίτι.1 Έχουν γενικά χαμηλό κίνδυνο μόλυνσης και δημιουργίας ουλής.2 Τα περισσότερα ηλιακά εγκαύματα είναι επίσης εγκαύματα πρώτου βαθμού και μπορούν να αντιμετωπιστούν με τον ίδιο τρόπο.

Τα εγκαύματα δευτέρου βαθμού ενδέχεται να περιλαμβάνουν τα παραπάνω συμπτώματα, καθώς επίσης και δέρμα με φουσκάλες, καθώς και ροζ δέρμα ή εμφάνιση κηλίδων. Εάν η περίμετρος του εγκαύματος είναι μικρότερη από 7 εκατοστά, μπορείτε να το αντιμετωπίσετε ως ένα μικρό έγκαυμα.1   
Τα παρακάτω είναι ενδείξεις για να αναζητήσετε άμεση ιατρική βοήθεια σε περίπτωση εγκαύματος:

  • Οποιαδήποτε χημικά και ηλεκτρικά εγκαύματα
  • Το δέρμα μέσα ή γύρω από το έγκαυμα είναι λευκό ή απανθρακωμένο
  • Εγκαύματα με φουσκάλες στα χέρια, τα μπράτσα, τα πόδια, το πρόσωπο ή τα γεννητικά όργανα
  • Αν κάποιος έχει εισπνεύσει πολύ καπνό και παρουσιάζει συμπτώματα όπως εγκαύματα στο πρόσωπο, καψαλισμένες ρινικές τρίχες, βήχα ή δυσκολία στην αναπνοή
  • Μικρά παιδιά και έγκυες γυναίκες
  • Οποιοδήποτε έγκαυμα μεγαλύτερο από το μέγεθος της παλάμης του χεριού σας

Γνωρίζατε ότι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να ανακουφιστεί ένα ελαφρύ έγκαυμα είναι με κρύο νερό και όχι με πάγο;3

Πώς να αντιμετωπίσετε ένα ελαφρύ έγκαυμα2,3

  1. Ανακούφιση: Αρχικά, αφαιρέστε κάθε ρούχο ή κόσμημα κοντά στο έγκαυμα και δροσίστε την πάσχουσα περιοχή με άφθονο τρεχούμενο νερό μεταξύ 5οC και 25οC για περίπου 10-20 λεπτά. Μη σπάτε μικρές φουσκάλες που ενδέχεται να σχηματιστούν. Για ηλιακά εγκαύματα, παραλείψτε αυτό το βήμα.
  2. Θεραπεία: Απλώστε κρέμα, γέλη (gel) ή αφρό που δροσίζει και ενυδατώνει Όταν το δέρμα σας καίγεται, χάνει την ικανότητά του να διατηρεί ικανοποιητικά τα επίπεδα υγρασίας, με αποτέλεσμα να είναι πιο δύσκολο να αυτοθεραπευτεί, οπότε είναι εξαιρετικά σημαντικό να διατηρηθεί ενυδατωμένη η περιοχή. Καλύψτε την προσβεβλημένη περιοχή με πλαστικό περιτύλιγμα ή γάζα για να προστατεύσετε το πάσχον δέρμα.
  3. Υποστήριξη: Κρατήστε την περιοχή καθαρή και ενυδατωμένη όσο επουλώνεται. Ο πόνος μπορεί να αντιμετωπιστεί με αναλγητικά . Συμβουλευθείτε και το φαρμακοποιό σας. Ο πόνος αναμένεται να υποχωρήσει μέσα σε 2-3 ημέρες.

Αντιμετωπίστε το ελαφρύ έγκαυμα με Bepanthene® Σπρέι Αφρού για Άμεση Ανακούφιση

To Bepanthene® Σπρέι Αφρού ψύχει άμεσα την πάσχουσα περιοχή του δέρματος που έχει υποστεί ελαφρύ έγκαυμα, παρέχει διαρκή ενυδάτωση και καταπραΰνει το πάσχον δέρμα. Περιέχει φυσιολογικά λιπίδια- τα φυσικά συστατικά του επιδερμικού φραγμού που καταστρέφονται με το έγκαυμα- και δεξπανθενόλη (προβιταμίνη Β5), ένας συνδυασμός που παρέχει τις κατάλληλες συνθήκες για τη φυσική αποκατάσταση του πάσχοντος δέρματος. Βασίζεται στην προηγμένη τεχνολογία Nanosorb, μέσω της οποίας τα θρεπτικά συστατικά του παρέχονται με τη μορφή μικροσκοπικών σταγονιδίων (νανομόρια), ενισχύοντας έτσι την άμεση απορρόφηση των ενυδατικών συστατικών από το δέρμα και τη μείωση της δυσάρεστης αίσθησης του δέρματος που «τραβάει». Έχει ανώδυνη εφαρμογή καθώς δεν χρειάζεται επάλειψη και απορροφάται γρήγορα.  
Αφού τοποθετήσετε την πάσχουσα περιοχή κάτω από κρύο νερό (όχι σε περίπτωση που πρόκειται για ηλιακό έγκαυμα), ψεκάστε με Bepanthene® Σπρέι Αφρού Θα σχηματίσει ένα λεπτό στρώμα αφρού που θα απορροφηθεί γρήγορα από το δέρμα σας. Επειδή δεν χρειάζεται επάλειψη, μπορεί να εφαρμοστεί χωρίς να ερεθίσει περαιτέρω την πάσχουσα περιοχή του δέρματος. Μπορείτε να εφαρμόσετε ξανά όσο συχνά χρειάζεται και μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί σε παιδιά άνω των 5 ετών. Μην ψεκάζετε σε ανοιχτές πληγές. Διαβάστε τις οδηγίες χρήσης του προϊόντος.

LGR No

Βιβλιογραφία

Με περισσότερα από 75 χρόνια εξειδίκευση στη φροντίδα και την προστασία της ευαίσθητης επιδερμίδας, η Bepanthol® αποτελεί ένα από τα πιο αγαπημένα brands για την περιποίηση του δέρματος. Αποστολή της Bepanthol® είναι να δημιουργεί συνεχώς νέα ποιοτικά προϊόντα, με κλινικά αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα, που είναι κατάλληλα και το ευαίσθητο δέρμα.