Τήρηση ενός ημερολογίου για την υγεία του δέρματος

Εάν πάσχετε από έκζεμα ή αντιμετωπίζετε κάποιο δερματικό πρόβλημα όπως ευαίσθητο δέρμα, ακμή ή ερεθισμούς του δέρματος, μπορεί να γνωρίζετε μερικές από τις αιτίες που μπορούν να προκαλέσουν μια έξαρση: για παράδειγμα, η υπερβολική έκθεση στον ήλιο, τα “σκληρά” σαπούνια, διάφορες τροφές ή ακόμη και μια μέρα με έντονο άγχος. Όσον αφορά ειδικά το έκζεμα, η επιστήμη μας λέει ότι μια σειρά παραγόντων εκτός από την κληρονομικότητα, όπως το περιβάλλον, ερεθιστικοί παράγοντες και τα αλλεργιογόνα, μπορούν να συμβάλουν στην εκδήλωση ή την πρόκληση εξάρσεων1.

Δεδομένου ότι υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορούν να επιδεινώσουν την κατάσταση του δέρματος, η τήρηση ενός ημερολογίου δέρματος μπορεί να σας βοηθήσει να παρακολουθείτε ποιοι από αυτούς σας επηρεάζουν. Ένα ημερολόγιο δέρματος μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να θυμηθείτε να διατηρήσετε συνήθειες που είναι χρήσιμες.

Να θυμάστε, ότι το ημερολόγιο του δέρματός σας δεν αντικαθιστά μια ιατρική διάγνωση. Πρέπει να μιλήσετε με έναν επαγγελματία υγείας αν ανησυχείτε για το δέρμα σας ή αν αυτό επηρεάζει την καθημερινή ζωή σας. Συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία υγείας πριν κάνετε οποιαδήποτε σημαντική αλλαγή στις καθημερινές σας συνήθειες (π.χ. απομακρύνοντας τροφές από τη διατροφή σας).

Το προσωπικό σας ημερολόγιο δέρματος

Όπως συμβαίνει με κάθε ημερολόγιο, έτσι και με αυτό, για να διατηρήσετε το κίνητρό σας ώστε να γράφετε κάθε μέρα πρέπει να βρείτε έναν τρόπο καταγραφής των πληροφοριών που να σας ταιριάζει. Αυτό μπορεί να σημαίνει το να κρατάτε σημειώσεις πριν πάτε για ύπνο ή το να ενημερώνετε το ημερολόγιό σας κατά τη διάρκεια της ημέρας, ακόμη και ένα έντυπο ημερολόγιο αντί για σημειώσεις στο τηλέφωνό σας. Όπως και αν επιλέξετε να κρατήσετε το ημερολόγιο, πρέπει να παρακολουθείτε την κατάσταση του δέρματός σας αλλά και το τι συνέβη κατά τη διάρκεια της ημέρας που νομίζετε ότι μπορεί να επηρεάζει το δέρμα σας.

Διαφορετικοί παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν το δέρμα

Παρακάτω θα βρείτε μερικούς ειδικούς παράγοντες που μπορεί να θεωρείτε ότι αξίζει να σημειώσετε στο ημερολόγιό σας, αν και μπορεί να έχετε και άλλους που να επιθυμείτε να συμπεριλάβετε.

Γυναίκα πλένει το πρόσωπό της

Ερεθιστικοί παράγοντες

Οι ερεθιστικοί παράγοντες μπορεί να συμβάλλουν σημαντικά στην εκδήλωση εκζέματος και άλλων ερεθισμών του δέρματος. Αν παρατηρείτε ότι βάζετε στο δέρμα σας ή ότι έρχεται σε επαφή με το δέρμα σας, αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να εντοπίσετε τις αιτίες που προκαλούν τις εξάρσεις.

Παρακάτω θα βρείτε μερικά παραδείγματα που μπορούν να προκαλέσουν εξάρσεις:

 • Μακιγιάζ και πινέλα μακιγιάζ, καθώς και άλλα προϊόντα για το δέρμα όπως σαπούνια που μπορεί να περιέχουν ερεθιστικές ουσίες
 • Να θυμάστε να πλένετε τα πινέλα μακιγιάζ απαλά και τακτικά, καθώς και να ακολουθείτε συστάσεις σχετικά με το πότε πρέπει να απορρίπτετε τα προϊόντα μακιγιάζ σας (για παράδειγμα, πρέπει να αντικαθιστάτε τη μάσκαρα κάθε 3 μήνες)
 • Προϊόντα δέρματος, όπως κρέμες χεριών ή σώματος
 • Προϊόντα μαλλιών, τα οποία μπορούν επίσης να ερεθίσουν το πρόσωπο
 • Αρώματα
 • Σαπούνια και προϊόντα καθαρισμού σώματος, ιδιαίτερα αυτά που είναι πολύαρωματικά
 • Απορρυπαντικά ρούχων ή/και προϊόντα καθαρισμού σπιτιού
 • Ρουχισμός, με προσοχή στους διάφορους τύπους υφασμάτων
 • Αξίζει επίσης να παρατηρείτε τα πράγματα που μπορεί να έρχονται σε επαφή με το δέρμα σας, που βοηθούν όταν υποφέρετε από ερεθισμό ή έξαρση, όπως και το πότε και πόσο τακτικά χρησιμοποιείτε αυτά τα προϊόντα

Διατροφή

Διάφορες τροφές μπορεί να προκαλέσουν εξάρσεις του εκζέματος ή άλλα συμπτώματα τόσο σε παιδιά όσο και σε ενήλικες.2 Παρακολουθήστε τα τρόφιμα που καταναλώνετε κι εάν έχετε οποιεσδήποτε αντιδράσεις: η διατροφή μπορεί να επηρεάσει τα άτομα που πάσχουν από έκζεμα από ώρες έως ημέρες μετά την πρόσληψη ορισμένων τροφών2
 H υγιεινή διατροφή είναι κατά κανόνα σημαντική για τη γενική υγεία και ευεξία. Μπορείτε να μιλήσετε με έναν επαγγελματία υγείας ή με έναν διαιτολόγο για εξατομικευμένες συστάσεις, αλλά εδώ θα βρείτε μερικές γενικότερες συστάσεις:

 • Καταναλώνετε πολλά φρούτα και λαχανικά: ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά την κατανάλωση 400 γρ. φρούτων και λαχανικών ημερησίως, καθώς αποτελούν εξαιρετική πηγή διαιτητικών ινών, βιταμινών και μετάλλων και μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη χρόνιων παθήσεων, όπως μερικές καρδιακές παθήσεις και τύπους καρκίνου3
 • Μείνετε ενυδατωμένοι: συνιστάται οι ενήλικες να πίνουν 6-8 ποτήρια νερό (ή άλλα μη αλκοολούχα ποτά) την ημέρα
Φίλες που τρώνε παρέα

Πριν επιλέξετε να αποκλείσετε ορισμένες τροφές από τη διατροφή σας, θα πρέπει να μιλήσετε με έναν επαγγελματία υγείας ή έναν αλλεργιολόγο που μπορεί να σας βοηθήσει με μια επίσημη διάγνωση και να σας παρέχει συστάσεις για το πώς να προχωρήσετε. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε, ότι η διατροφή δεν επηρεάζει όλους τους πάσχοντες από έκζεμα ή άλλες δερματικές παθήσεις και ότι αλλαγές στη διατροφή που δεν βασίζονται σε επίσημη διάγνωση μπορούν να οδηγήσουν σε πιο σοβαρά προβλήματα2

Γνωρίζατε ότι η ζάχαρη δεν αποτελεί επιβαρυντικό παράγοντα για το έκζεμα;4

Άγχος

Το άγχος μπορεί να επηρεάσει το δέρμα σας κι η παρακολούθηση των παραγόντων που προκαλούν άγχος και των περιόδων άγχους της ζωής σας όχι μόνο μπορούν να σας δείξουν πώς αυτοί οι συσχετισμοί μπορεί να σας επηρεάζουν ως άτομο αλλά και να σας βοηθήσουν να βρείτε τρόπους να το αντιμετωπίσετε. Κάντε κλικ εδώ για να μάθετε περισσότερα σχετικά με το άγχος και το έκζεμα.

Ο καθημερινός καθαρισμός

O καθημερινός καθαρισμός, ο τρόπος με τον οποίο περιποιείστε το δέρμα σας, μπορεί να συμβάλει σε διάφορους ερεθισμούς του δέρματος. Είναι χρήσιμο να γνωρίζετε αν αλλαγές στις συνήθειες σας καθαρισμού είχαν κάποια επίπτωση στο δέρμα σας αλλά σε αυτή την περίπτωση ένα ημερολόγιο δέρματος μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να συνεχίσετε τις καλές συνήθειες. Μερικά πράγματα που πρέπει να προσέξετε περιλαμβάνουν:

 • Η συχνότητα με την οποία κάνετε ντους, μπάνιο ή πλένετε το πρόσωπό σας επηρεάζει τους ερεθισμούς του δέρματός σας;
 • Υπάρχουν κάποια σαπούνια ή ενυδατικά προϊόντα που βοηθούν ή βλάπτουν το δέρμα σας;
 • Ακολουθείτε τις σωστές συνήθειες ντους και μπάνιου, όπως η χρήση ζεστού αντί για καυτού νερού, και το στέγνωμα του δέρματος;
 • Πόσο συχνά αγγίζετε ή ξύνετε το ερεθισμένο δέρμα στο σώμα ή στο πρόσωπό σας; Αν προσπαθήσετε να μην το κάνετε αυτό, έχει διαφορά;

Να θυμάστε ότι η τήρηση ενός ημερολογίου δεν αντικαθιστά μια διάγνωση από έναν επαγγελματία υγείας, αλλά μπορεί να σας βοηθήσει να τγνωρίσετε καλύτερα το δέρμα σας και να αρχίσετε να διαχειρίζεστε τις παθήσεις του ανεξάρτητα.

LGR No

Βιβλιογραφία 

Με περισσότερα από 75 χρόνια εξειδίκευση στη φροντίδα και την προστασία της ευαίσθητης επιδερμίδας, η Bepanthol® αποτελεί ένα από τα πιο αγαπημένα brands για την περιποίηση του δέρματος. Αποστολή της Bepanthol® είναι να δημιουργεί συνεχώς νέα ποιοτικά προϊόντα, με κλινικά αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα, που είναι κατάλληλα και το ευαίσθητο δέρμα.