Η δομή του δέρματός σου

Δεν θα ήμασταν αυτοί που είμαστε χωρίς το δέρμα μας. Μας προστατεύει από εξωτερικούς παράγοντες, διατηρεί τη θερμοκρασία του σώματός μας, παράγει την απαραίτητη για τον οργανισμό βιταμίνη D και μας βοηθά να ερχόμαστε σε επαφή με τους ανθρώπους που αγαπάμε. Είναι όμως ευαίσθητο και χρειάζεται τη φροντίδα και την προσοχή μας για να παραμείνει υγιές.1

Παππούς και εγγονός κρατάνε χέρια

Η δομή του δέρματος2,3

Το μεγαλύτερο όργανο του σώματός μας αποτελείται από τρία διακριτά μέρη:

  • Η επιδερμίδα είναι η εξωτερική στιβάδα του δέρματος. Η κεράτινη στιβάδα είναι το εξωτερικό μέρος της επιδερμίδας και χρησιμεύει ως φυσική ασπίδα, προστατεύοντας το σώμα από εξωτερικές επιθέσεις όπως χαμηλές θερμοκρασίες, υπεριώδης ακτινοβολία και λοιμώξεις.
  • Το υπόλοιπο μέρος της επιδερμίδας εξυπηρετεί κυρίως το ρόλο της παραγωγής του επιδερμικού φραγμού. Το χόριο είναι η μεσαία στιβάδα, η οποία περιέχει τα αιμοφόρα αγγεία που τροφοδοτούν την εξωτερική στιβάδα. Το χόριο περιέχει επίσης θύλακες τριχών, ιδρωτοποιούς αδένες και νευρικές απολήξεις.
  • Ο λιπώδης ή υποδόριος ιστός, η βαθύτερη στιβάδα είναι και το πιο παχύ τμήμα του δέρματος, το οποίο περιέχει λιπώδη κύτταρα. Αυτά σχηματίζουν ένα ενεργειακό απόθεμα και επιτρέπουν τη θερμική ρύθμιση του σώματος. 
     
Οικογένεια στη θάλασσα

Ο ρόλος του δέρματος

Το δέρμα μας είναι το μεγαλύτερο όργανο του σώματος και εκτελεί πολλές λειτουργίες. Μία από αυτές είναι η προστασία από φυσικούς επιθετικούς παράγοντες, όπως τριβή, χημικές ουσίες και λοίμωξη, καθώς και επιβλαβείς ακτίνες UV. Εκτός από την προστασία που προσφέρει από τους εξωτερικούς παράγοντες, είναι επίσης το μεγαλύτερο αισθητήριο όργανό μας καθώς λαμβάνουμε πολλές «πληροφορίες» για το περιβάλλον μας μέσω των νευρικών απολήξεων στο δέρμα μας. Τέτοιες πληροφορίες αποτελούν η θερμότητα, το κρύο, ο πόνος έως και το παρηγορητικό άγγιγμα των φίλων και των αγαπημένων προσώπων μας.

Ένας άλλος σημαντικός ρόλος του δέρματος είναι η ρύθμιση της θερμοκρασίας. Το δέρμα μας περιέχει περίπου 2-5 εκατομμύρια ιδρωτοποιούς αδένες και μπορούμε να αποβάλλουμε έως 10 ή περισσότερα λίτρα ιδρώτα την ημέρα σε ζεστά κλίματα για να βοηθήσουμε το σώμα μας να κατεβάσει θερμοκρασία. Όταν κάνει κρύο, η παραγωγή ιδρώτα και η παροχή αίματος στο δέρμα μειώνεται για να διατηρήσει τη θερμότητα στα βαθύτερα όργανα.3

LGR No

Βιβλιογραφία 
 

Με περισσότερα από 75 χρόνια εξειδίκευση στη φροντίδα και την προστασία της ευαίσθητης επιδερμίδας, η Bepanthol® αποτελεί ένα από τα πιο αγαπημένα brands για την περιποίηση του δέρματος. Αποστολή της Bepanthol® είναι να δημιουργεί συνεχώς νέα ποιοτικά προϊόντα, με κλινικά αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα, που είναι κατάλληλα και το ευαίσθητο δέρμα.